Hlavní navigace

Co o vás s Facebookem sdílí třetí strany? Velký modrý vydává nový nástroj

29. 1. 2020

Sdílet

Při příležitosti Dne ochrany osobních údajů vydal Facebook nový nástroj pro zlepšení transparentnosti. Podniká i další kroky k zajištění lepšího soukromí.

Společnost, která je opakovaně předmětem kontroverzí týkajících se soukromí a ochrany dat uživatelů a uživatelek, chce novou dekádu začít lépe. Facebook bude v nadcházejících týdnech vyzývat k tomu, aby si lidé na stejnojmenné sociální síti zkontrolovali nastavení soukromí. Výzva se ukáže v přehledu příspěvků na hlavní straně webové aplikace. Kontrolu v případě zájmu provedete nástrojem Privacy Checkup, který byl obohacen o nové možnosti a soustředí se na čtyři hlavní témata. Patří k nim viditelnost publikovaných příspěvků, zabezpečení účtu, dohledatelnost účtu v rámci Facebooku a nastavení dat. U první tří kategorií je, myslím, jejich účel zřejmý. Správou dat se pak myslí propojení účtu Facebook s různými aplikacemi a službami. U nepoužívaných vždycky platí, že je dobré propojení přerušit. K tématu: Facebook přiznal další pochybení a slibuje, že lépe ochrání naše soukromí

Transparentní informace od třetích stran

Dále firma zpřístupnila úplně nový nástroj. Off-Facebook Activity byl testován od loňského léta, teď už je k dispozici všem. Slouží k zprůhlednění určitých akcí a nakládání s daty. Konkrétně v něm uvidíte souhrnný přehled informací, které o vašem účtu Facebook získává od třetích stran. Týká se to např. využití služeb Facebook Login a Pixel. Tyto aktivity Facebook může využívat pro zobrazování relevantních reklam. Propojení zde případně zrušíte.

K tomu zhruba v půlce ledna Facebook začal na obvyklém místě pro notifikace upozorňovat na nová přihlášení, kdy se skrze účet Facebook přihlásíte ke službám třetích stran. Kdyby došlo k neočekávané aktivitě, budete o tom hned vědět.

KL24

V reakci na všemožné skandály týkající se soukromí, zejména pak na tzv. Cambridge Analyticu, se firma dlouhodobě snaží nastavení služby zpřehlednit. Výše uvedenou iniciativu Facebook oznámil v rámce Dne ochrany osobních údajů, který připadá na 28. leden.

Zdroj: Facebook Newsroom 1 | 2

Byl pro vás článek přínosný?