Hlavní navigace

Facebook Lite: supertenká oficiální aplikace pro Android nezabere ani megabajt

26. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Facebook je jedním z iniciátorů programu Internet.org, který si dal za cíl dostat internet a moderní technologie do chudých zemí Afriky a Asie. Jednou z cest, jak propojit lidi i při bídné výbavě a infrastruktuře, jsou levné chytré telefony s datovým připojením.

Právě k těmto účelům slouží nová aplikace Facebook Lite. Už název prozrazuje, že půjde o nějakou odlehčenou verzi hlavního klientského softwaru. Dieta byla opravdu velká. Facebook slibuje, že aplikace po instalaci má méně než 1 MB, rychle se načítá a šetří datové připojení tak, aby síť dobře fungovala i s 2G připojením.

 

Ve verzi Lite nechybí sdílení příspěvků ani fotek, notifikace, News Feed (Vybrané příspěvky) a uživatelé také mohou psát soukromé zprávy (i skupinové). Facebook Lite pro Android je v Play Storu už od 20. ledna, za tu dobu nasbíral jen mezi 10 a 50 tisíci uživateli. Aplikace je totiž dostupná jen ve vybraných zemích Afriky a Asie, v Česku si ji nenainstalujete, leda že byste si na webu našli APK instalátor a zkusili software nahrát ručně (nedoporučujeme).

Oživeno (16:57)

Nedalo nám to, navštívili jsme temná zákoutí internetu a stáhli APK instalátor Facebooku Lite. Aplikace je v češtině, instalátor má jen 250 kB, po instalaci aplikace zabrala ani ne dvě mega, v RAM si řekne o 50 MB. Pravděpodobně jde pouze o tenký prohlížeč, který zpřístupňuje odlehčený mobilní web.

Rozhodně neplatí, že by se Lite rychle spouštěl nebo svižně běžel, na moderním telefonu (LG G3) je v obou ohledech citelně pomalejší než velký Facebook. Ale také zabere méně místa v úložišti a operační paměti, což bude klíčové u hodně levných smartphonů. A pro ty le Lite určený primárně.

 

KL24

 

Zdroj: TechCrunch

Byl pro vás článek přínosný?