Hlavní navigace

Facebook není bezpečný, doplatil na to i Mark Zuckerberg

15. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Chyba se dala zneužít velice jednoduše – stačilo jakoukoliv veřejnou fotku libovolného uživatele nahlásit pro nahotu nebo pornografii. Facebook pak následně uživateli zobrazil náhledy ostatních fotek z alba postiženého za účelem nahlášení dalších fotek porušujících pravidla.

Náhledy fotek se daly zvětšit, popřípadě existovala možnost fotky přímo stáhnout v plné kvalitě. Na tom by ale nebylo nic špatného, problém je v tom, že Facebook tak komukoliv zobrazil i fotky, které měl postižený uživatel označené jako soukromé a normálně by k nim daný člověk neměl přístup.

Zpráva o bezpečnostní chybě se rychle rozšířila napříč internetem, Facebook se k této události vyjádřil tak, že ke vzniku chyby došlo při posledních změnách kódu v jejich systému. Zároveň tímto nebylo možné dostat se úplně ke všem soukromým fotkám. Chyba byla sice opravena relativně rychle, ale to, že docházelo ke zneužití situace, už nikdo nezmění.

Zuckerberg, jeho pes i přítelkyně

Nejmedializovanější obětí této bezpečnostní chyby se stal sám Mark Zuckerberg, jehož soukromá alba nyní kolují různě po internetu. Zuckerberg je na uniklých fotkách například se svou přítelkyní Priscillou Chan a se štěnětem ovčáka. Na jiné fotce zase drží mrtvé kuře za nohy, což okomentoval slovy, že jí pouze ta zvířata, která vlastnoručně zabije.

Fotky někdo anonymně nahrál na server pro sdílení obrázků pod názvem „It's time to fix those security flaws Facebook“ (Je načase opravit tyto bezpečnostní chyby na Facebooku).

Na této situaci je pěkně vidět, že žádný kousek softwaru není bezchybný a že vinou lidského faktoru může dojít k vážným problémům. Pro běžného uživatele z toho plyne jedno poučení: Cokoliv, co jednou nahraji na internet, je veřejné.

To, že například fotku povolím zobrazit pouze určitým lidem ještě neznamená, že se k ní nedostane někdo jiný – ať už vinou chyby v systému, nebo chováním samotných uživatelů, kteří mohou tuto fotku bez vašeho vědomí klidně sdílet dál. Proto je lepší věci, které by se neměly dostat k zrakům některých osob, raději na sociálních sítích nesdílet.

KL24

Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg

Zdroj: Telegraph

Byl pro vás článek přínosný?