Hlavní navigace

Facebook opět přepracoval uživatelské profily Timeline

22. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Timeline září 2011Timeline duben 2013
Vlevo Timeline ze září 2011, vpravo Timeline z dubna 2013

První verzi profilů Timeline Facebook představil v září 2011. Spoustě lidí přišlo zobrazení příspěvků ve dvou sloupcích velice nepřehledné. Dva sloupce v nové Timeline sice zůstávají, příspěvky uživatele se ale zobrazují výhradně v pravém sloupci. Levý sloupec je vyhrazený pro výpis základních informací a pro přehledy Open Graph aplikací.

 

Levý oddíl s informacemi je stále viditelný, a to i když se stránkou budete posouvat stále dolů. Můžete si nastavit, co se v této části bude zobrazovat. Mezi oddíly, které z profilu Timeline oddělat nejdou patří boxy se základními informacemi, seznam přátel a fotkami. Pak je jen na vás, jestli chcete mít na svém profilu výpisy stránek / filmů / knih / televizních pořadů / hudby, které se vám líbí. Vlastní oddíly mohou mít i Open Graph aplikace, mezi nejznámější patří například různé sportovní aplikace typu Runkeeper. Pořadí jednotlivých rámečků můžete změnit jednoduše přetáhnutím myší.

Nastavení oddílů v levém sloupci
Nastavení oddílů v levém sloupci

Změnami prošlo i záhlaví profilů, jméno se zobrazuje přímo v úvodní fotce. Kdo si vyhrál s nastavením pozice profilové a úvodní fotky potěšen nebude, protože došlo ke změně rozměrů a nastavený vzhled z dřívějška bude rozhozený. Textové odkazy na podrobné informace o účtu, seznam přátel, fotky a oblíbené stránky jsou hned pod úvodní fotkou. Dřív byly tyto odkazy tvořeny z větší části obrázky, které nebyly tak přehledné.

Stránky, které se vám líbí
Stránky, které se vám líbí

Asi nejvýraznější proměnou prošla sekce s informacemi o uživateli. Nově je všechno na jednom místě. Úplně nahoře se nachází přehled základních informací, jako je bydliště, vzdělání a práce nebo kontaktní údaje. Pod těmito informacemi je seznam přátel, alb a fotek. Velkou část plochy zabírá přehled oblíbené hudby, filmů, televizních pořadů a knih, vše prostřednictvím stránek, které se vám líbí. Úplně dole je prostor pro údaje z fitness aplikací a seznam míst, které jste navštívili.

Nastavení hudebních stránek v informacích o profiluNastavení hudebních stránek v informacích o profilu

Facebook teď zase vypadá méně konzistentně. Stránkám totiž stále zůstává stará verze profilů Timeline, je ale jen otázkou času, kdy ke změně dojde i tady. Novou verzi uživatelských profilů by ale už měli mít všichni.

Byl pro vás článek přínosný?