Hlavní navigace

Noční můra všech paranoiků je tady. Facebook uvádí domácí kameru

15. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve stejnou dobu, jako Google představil svého domácího asistenta Home Hub, jsme se dozvěděli také o jeho konkurenci od Facebooku. Jmenuje se Portal, vypadá podobně, ale navíc obsahuje i kameru, kterou Googlu schválně neintegroval, aby se lidé nemuseli bát o své soukromí. U Portalu je ale kamera jednou z hlavních funkcí. Facebook uvádí, že zařízení je určené hlavně pro videohovory s rodinou a přáteli. Při volání nemusíte nic držet v ruce a stále se s druhou stranou vzájemně vidíte a slyšíte. Firma do těla integrovala čtyři mikrofony snímající zvuk ze všech stran, které umí zesílit hlas a potlačit šum.

Facebook Portal
Facebook Portal
Facebook Portal
Facebook Portal
Facebook Portal
Facebook Portal
Facebook Portal+
Facebook Portal+
Facebook Portal+
Facebook Portal+
Facebook Portal+
Facebook Portal+

Kamera má rozlišení 12 Mpx a 120° široký úhel záběru. Při hovoru umí vás i další členy sledovat. Portal se sice neotáčí, ale neustále mění úroveň přiblížení a obraz posouvá. K dispozici k tomu má dostatečnou pixelovou rezervu.

Facebook ale také myslel na otázky soukromí. Kameru i mikrofon lze jedním tlačítkem deaktivovat. V balení je dokonce krytka objektivu. Firma také slibuje, že tajně neposlouchá, nesleduje ani neuchovává videohovory (které jsou navíc šifrované). Kamera nerozpoznává osoby, lokálně běžící software pouze sleduje lidské siluety, aby je mohl sledovat při hovoru, a přidávat na obličeje různé zábavné masky.

CS24

Ovládání je hlasové, lze skrz něj zavolat lidem z Facebooku nebo Messengeru, ti se obejdou bez Portalu, stačí jim mobilní aplikace. Fungují i skupinové hovory pro až sedm uživatelů. V Portalu je také integrovaná asistentka Alexa od Amazonu a přehrávač Spotify. Jednu věc ovšem Facebook dostatečně nevysvětlil. Půjde na Portalu přepínat účty? V rodině bude typicky více uživatelů, každý s vlastním Facebookem nebo Spotify. Portal je přitom spíš asistent pro celou rodinu, nikoliv zařízení, které si koupí každý zvlášť…

Tak či onak, na výběr budou hned dvě zařízení Portal a Portal+. Ten první stojí 199 dolarů, má 10,1" displej s rozlišením 1200 × 800 px a stereo reproduktory o celkovém výkonu 10 W. Plusko má 15,6" displej s rozlišením 1920 × 1080 px, který lze i otáčet i na výšku. Uvnitř najdeme 2.1 repro s výkonem 20W. Cena přitom poskočila na 349 dolarů. Oba Portaly budou zatím dostupné jen v USA.

Byl pro vás článek přínosný?