Hlavní navigace

Facebook v roce 2011: používá jej třetina Čechů, nejčastěji Martin Novák

27. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Facebook používá třetina Čechů

Na Facebooku je v současnosti více než 3 430 000 českých účtů. Musíme si ale uvědomit, že spousta lidí porušuje pravidla a má více než jeden účet. Zatímco šestnáctiletých je v České republice podle Českého statistického úřadu necelých 97 tisíc, profilů s tímto věkem je na Facebooku přibližně 145 tisíc. Podobné rozdíly jsou v celé věkové kategorii od 14 do 21 let.

Na Facebooku jsou z 51 % ženy, 45 % profilů patří mužům, 4 % uživatelů nemá pohlaví vyplněno. Uzavřený profil s přístupem pouze pro přátele má jen 47 % žen a 55 % mužů.

Čeští uživatelé aktualizují své stavy nejvíce ve čtvrtek a v neděli, ve statistice se mimo jiné odráží to, že lidé přes víkendy netráví u počítače tolik času jak přes pracovní týden. Naopak stránky jsou v publikování obsahu nejaktivnější v pondělí, přes víkend je aktivita stránek přibližně třetinová ve srovnání s ostatními dny.

Nejvíce příspěvků sdílíme mezi 18. a 22. hodinou, počet sdílených stavů začíná postupně růst už přibližně od osmé hodiny ranní a prudce klesá od jedenácté hodiny večer. Naopak stránky sdílí nejvíce příspěvků během pracovní doby - tedy dopoledne před obědem a odpoledne před koncem pracovní doby.

Odkazy tvoří 58 % veškerého sdíleného obsahu. Naprostá většina odkazů ale patří hrám, nebo sdíleným příspěvkům od přátel (Analýza nezahrnuje tlačítka „To se mi líbí“ umístěných na různých webech). Běžné textové stavy tvoří 17 % z celkově sdíleného obsahu a 10 % postů patří fotkám nebo videím.

Nejvíce lajků dostávají nejkratší statusy

U stránek jsou čísla poněkud odlišná, i tak ale k nejvíce sdíleným položkám patří odkazy, ty tvoří hned 46,5 %. Fotky, videa a odkazy na YouTube tvoří 34 % příspěvků. Běžné textové stavy se na celkovém počtu sdílených dat podílí z 19 %.

Průměrný příspěvek stránky se líbí 46 lidem, mezi nejoblíbenější patří běžné textové stavy, které se líbí průměrně 69 lidem. Odkazy se líbí přibližně 25 lidem, fotky a videa dostávají průměrně 61 lajků.

Facebook

Pro čtenáře stránek je důležitá i délka příspěvků, méně někdy znamená více. Nejoblíbenější jsou stavy s délkou do 100 znaků, ty dostávají průměrně 52 lajků, stavy v rozmezí 101 až 200 znaků se líbí přibližně 43 lidem, statusy do 400 znaků se líbí už jen zhruba 35 lidem.

Průměrný příspěvek na stránce má kolem 16 komentářů. Nejlépe vycházejí textové stavy s průměrnými 32 komentáři, odkazy mívají 13 komentářů, fotky a videa dokonce už jen 11. Nejvíce komentářů bývá opět pod kratšími příspěvky.

Nejčastějším jménem je Martin Novák

Co se týče jmen a příjmení, statistiky ministerstva vnitra se s Facebookem víceméně shodují, jedinou výjimkou jsou křestní jména typická spíše pro starší generaci, jako například Marie a Josef.

MMF24

Nejčastější křestní jména

  1. Martin
  2. Petr
  3. Jana
  4. Tomáš
  5. Jan
  6. Michal
  7. Petra
  8. Lucie

Nejčastější příjmení

  1. Novákovi
  2. Svobodovi
  3. Novotní
  4. Dvořákovi
  5. Černí
  6. Procházkovi
  7. Kučerovi
  8. Markovi

Nakonec by bylo vhodné dodat, že analýza byla provedena na vzorku skoro 2,5 milionu profilů, z toho necelých 1 250 000 uživatelů mělo profil otevřený i pro lidi mimo přátele. Tito lidé za poslední rok nasdíleli přes 100 milionů příspěvků. Do statistik bylo zahrnuto i 100 top stránek podle žebříčku Social Bakers s celkem 40 tisíci příspěvky.

Zdroj: H1

Byl pro vás článek přínosný?