Hlavní navigace

Facebook zakázal předinstalování svých aplikací na smartphony Huawei

7. 6. 2019

Sdílet


Další zářez na pažbě v obchodní válce proti Číně přidává nyní Facebook. Mark Zuckerberg totiž už nechce, aby Huawei do svých telefonů předinstalovával jeho aplikaci Facebook, ale ani Instagram a Whatsapp. Je to od něj přitom hodně pokrytecké.

Předinstalovaná aplikace Facebook patří do tzv. bloatwaru, který někteří výrobci do telefonů přidávají. Oni tomu neříkají bloatware a vydávají to za službu zákazníkům. Dostávají za to ale od těchto firem zaplaceno. Ve světě notebooků jde často o trial verzi antiviru McAffee, Microsoft neustále cpe hříčky typu Candy Crush Saga apod. Konkrétní částky jsou vždy neveřejné, v případě notebooků ale může podle našich informací jít až o jednotky tisíc korun na každém kusu.

Součástí tohoto bloatwaru na mobilech často bývá Instagram či Whatsapp, kterých se ban má také týkat, nebo třeba Booking či TripAdvisor. Takový smartphone pak může být levnější, a pokud jde bloatware odinstalovat, koncový zákazník alespoň při koupi ušetří. Je to stejný princip, jako by k telefony byla přibalená nějaká reklama. Tedy až do prvního resetu do továrního nastavení, kdy se bloatware objeví znovu.

Rozhodnutí Zuckerberga je tak spíše trapné, když za předinstalování Facebooku do telefonů dříve platil. Na starších telefonech aplikace zůstanou a do nových je půjde normálně nainstalovat. Facebook tak možná přijde o pár instalací, Huawei o dotaci, ale svět smartphonů se stane o malý kousek čistějším. Huawei je za Samsungem druhý největší výrobce smartphonů a tohle rozhodnutí poškodí spíše Facebook, který má kvůli řadě kauz na hlavě určitě větší máslo než Huawei a jeho (sic bez důkazů) propojení s čínskou vládou.

Doporučení autora: Místo Facebooku výborně funguje Twitter, který se k banu zatím nepřidal. Místo Whatsappu je na trhu mnohem lepší Telegram a pro Instagram (který je ovšem zamořený Stories) dobrou konkurenci zatím nemáme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.