Hlavní navigace

Facebooku nevadí stínání hlav. Dokud takové počínání nebudete oslavovat

22. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skoro bychom řekli, že to ani nebolelo, ale vzhledem k tématu pomlčíme. Najednou můžeme na své zdi na Facebooku přidávat klipy se stínáním lidských hlav. Ne, že bychom se na ně tak moc chtěli dívat. Dočasný zákaz přišel v květnu. K argumentům patřilo, že taková poprava může z dlouhodobého hlediska poškodit psychiku člověka. Zuckerbergova firma nicméně podržela svůj původní názor.

Teď již oficiálně přenechává hodnocení takových videí na uživatelích. Dr. Arthur Cassidy, bývalý psycholog, věří, že stačí vteřiny, kdy je váš mozek vystaven takovému tlaku. Čím více detailů takový obraz zachycuje, tím více škody podle něj způsobí. Jako každé kontroverzní rozhodnutí, i toto má své zastánce a odpůrce. V tuto chvíli se na Facebooku mohou zaregistrovat i děti od 13 let. Od nedávna pak mohou psát příspěvky zcela veřejně.

 

Odpůrci se obávají toho, že by skupina mladistvých mohla být v extrémním případě náchylná k sebevraždám. Pro srovnání, odhalené bradavky přitom Facebooku oficiálně vadí. Z nich asi nikdo nebude mít sebevražedné sklony, že? Zrovna tak podle licenčního ujednání Facebooku nemusí vyhovovat videa a fotky vyzdvihující násilí. Stínání hlav by firma odstranila, kdyby došlo ke glorifikaci chování. Jinak ale nechá uživatele, aby sdíleli, co uznají za vhodné. Kromě bradavek.

CS24

Oživeno: Fraška pokračuje. Na druhý den Facebook video znovu stáhnul. Zřejmě to nebyl vhodný případ, na kterém ukazovat svobodu slova.

Zdroj: AllThingsDBBC via The Verge

Byl pro vás článek přínosný?