Hlavní navigace

Falešný MSE vás odřízne od počítače. Jak se jej zbavit?

29. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco dříve se škodlivý software všemožně skrýval, dnes je poměrně populární takzvaný scareware. Ten má obvykle podobu (falešného) antivirového programu, který se však ve skutečnosti snaží z uživatele vymáhat peníze za odstranění údajného škodlivého softwaru, popřípadě sám další škodlivý software instaluje.

Příkladem je třeba Microsoft Security Essentials Alert, který už názvu napodobuje bezplatný antivirový nástroj od Microsoftu. Tento škodlivý software po instalaci navíc ukončí celou řadu systémových procesů a zablokuje uživateli přístup k ploše, nabídce Start i celému hlavnímu panelu - jediné k čemu tak má přístup, je rozhraní ThinkPoint falešného antiviru snažící se vylákat peníze za odstranění údajného škodlivého softwaru.

Opravdový Microsoft Security Essentials si naštěstí se svým falešným napodobitelem dokáže poradit, problémem je však tento nástroj nainstalovat a spustit, když ThinkPoint kompletně blokuje přístup. Naštěstí a nejspíše i kupodivu má škodlivý software možnost vypnutí blokování: klepněte na Settings, zatrhněte Allow unprotected startup a uložte pomocí Save settings. Spusťte příkazový řádek, vepište a spusťte „taskkill /IM hotfix.exe“ a nakonec nainstalujte Microsoft Security Essentials a spusťte skenování.

Zdroj: Softpedia

Byl pro vás článek přínosný?