Hlavní navigace

Fiji, Tonga XT a Iceland. Nová generace Radeonů zřejmě přijde začátkem roku

11. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Převaha sil v oblasti grafických karet, kterou má na své straně Nvidia po uvedení čipu GM204 (GeForce GTX 970 a GTX 980), vyvolává otázku, jak na situaci hodlá odpovědět AMD. Jak víme od července (júla), firma by měla mít v přípravě velký – na poměry Radeonů dokonce bezprecedentně velký – highendový čip. Toto GPU by v rámci ostrovního názvosloví mělo nést jméno Fiji (Fidži). Jeho uvedení je podle všeho ještě vzdálené, konečně se o něm ale začínají objevovat první informace.

Existenci čipu se podařilo potvrdit díky databázi Zauba, která schraňuje záznamy o položkách proclených na indických letištích. Minulý týden (záznam je ze 7. listopadu/novembra) se v této síti chytilo PCB určené pro grafické karty s čipem označeným „Fiji XT“, což by měla být nejvyšší, plně aktivovaná varianta tohoto GPU. Deska označená C880 by zřejmě měla být prototypem Radeonu R9 390X, i když PCB by nejspíš mohl sdílet i případný nižší model R9 390.

Pro tyto Radeony a GPU Fiji má být podle VideoCardz také určen vodní (respektive hybridní) chladič odvozený od karty R9 295X2, jehož fotografie unikly koncem léta na internet. Údajně šlo ale toliko o prototyp, a tak není jisté, jestli se tento chladič skutečně dostane na finální karty. AMD totiž podle VideoCardz zkoušelo ještě minimálně tři další alternativní formy chladiče. Zda bylo pro sériovou výrobu vybráno právě chlazení, k němuž patří vyfotografovaný kryt, nebo nějaké jiné, bohužel nevíme.

Kryt hybridního vodního chladiče pro Radeon R9 390X – nebo alespoň jeden z kandidátů
Kryt hybridního vodního chladiče pro Radeon R9 390X – nebo alespoň jeden z kandidátů

 

Radeon R9 285X není mrtvý. Jen spí

VideoCardz má vedle zvěstí o Fiji také konečně nějaké informace o osudu Radeonu R9 285X. Ten měl podle dřívějších zkazek následovat po již uvedeném Radeonu R9 285 a nabídnout plně aktivované jádro Tonga (jinak též Tonga XT). Zdá se, že informace o smrti této karty nebyly nakonec přehnané a Radeon R9 295X je zřejmě zrušen. To ale neznamená, že by čip Tonga v plné konfiguraci neměl přijít na trh. Podle VideoCardz je vysvětlení této situace takové, že AMD se nakonec rozhodlo si konfiguraci Tonga XT nechat až do příští generace karet (tedy zřejmě R 300), vybudované kolem nového čipu Fiji. Také PCB pro čip Tonga XT si odbylo cestu do Indie a je díky tomu doloženo v databázi Zauba.

Kromě Fiji a Tonga (nejspíš jak v plné, tak osekané verzi) by se v nové řadě grafik mělo objevit ještě třetí nové GPU, označené Iceland. O tom jsme také slyšeli již v létě, nyní k němu VideoCardz píše, že by se mělo jednat o náhradu za lowendový čip Oland, který se nahází například v kartách Radeon R7 240/R7 250. Kdy nová generace grafik přijde na trh, není zatím jasné. VideoCardz ale odhaduje, že by na vydání GPU Fiji, Iceland, jakož i plnotučného Tonga mohlo dojít někdy začátkem roku 2015 – v lednu či únoru (januári/februári).

 

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?