Hlavní navigace

Firefox 11: doplňky místo aktualizací a 3D vizualizace webů

30. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedenáctá řada populárního prohlížeče od Mozilly vypadá čím dál slibněji. Ostré vydání nás sice čeká až 13. března 2012, tudíž si ještě dost počkáme, ale novinky budou zajímavé. Momentálně jedenáctku naleznete ve vývojovém kanálu Aurora, otrlí ji tak již nyní mohou otestovat v praxi. Již jste jsme vás informovali o tom, že se Firefox Sync naučí synchronizovat doplňky. Významné vylepšení dále doplní věc, která potěší hlavně webové vývojáře. Mezi nástroje se dostala 3D vizualizace struktury webu. Dříve ji šlo zprovoznit po instalaci doplňku Tilt 3D.

Tip: Firefox 11 se naučí synchronizovat doplňky

Nyní se funkce přidala ke standardní výbavě prohlížeče. Najdete ji v hlavní nabídce, v sekci Vývoj webu. Tam klepněte na Prozkoumat webovou stránku. Do 3D zobrazení se musíte posléze přepnout tlačítkem ve spodní části obrazovky. Spustit se vám ho samozřejmě nepodaří, pokud ve vašem počítači není dostupná hardwarová akcelerace.

KL24

Další, neméně zajímavá informace prozrazuje malou revoluci v instalování drobných oprav. Tím se nemyslí žádné zásadní zásahy do nitra prohlížeče, jde spíše o lehké úpravy v lokalizacích, doplněk bude například také schopný zakázat kompromitovanou certifikační autoritu. V podobných případech už Mozilla nevydá regulérní aktualizaci dostupnou pomocí vestavěného aktualizačního mechanismu, situaci napraví vydáním doplňku. Aplikace sama kontroluje, zda nejsou dostupné novější verze nainstalovaných doplňků. Od Firefoxu 10 nebo 11 bude při té příležitosti hledat opravné doplňky pro konkrétní verzi. Po nainstalovaní regulérní aktualizace se doplněk zase odporoučí, když ho nebude třeba.

Zdroj: Mozilla.cz 1 | 2

Byl pro vás článek přínosný?