Hlavní navigace

Firefox 11 se naučí synchronizovat doplňky

26. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Synchronizaci dat uložených v prohlížeči někteří razantně odmítají s tím, že nevěří, že by citlivé údaje byly u poskytovatele služby v bezpečí. Mozilla svůj Sync ve Firefoxu provozuje několik měsíců, předtím byla tato funkce dokonce velice dlouhou dobu dostupná prostřednictvím doplňku. Firma sama uživatele ubezpečila, že data se na server uloží v zašifrované podobě, takže vám na ně nemůže sáhnout ani zvědavý zaměstnanec, jemuž etika nic neříká. Pro solidní zabezpečení hovoří také složitější přihlašování, které se ani zdaleka neomezuje na obyčejné heslo.

Firefox Sync nastavíte buď za pomoci již existující instalace Firefoxu, případně musíte mít po ruce dlouhý klíč, který aplikace vygeneruje (a lze jej kdykoliv změnit, čímž zbylé instalace odříznete). Chrome třeba vaše data chrání heslem k uživatelskému účtu Google, maximálně vám dává možnost použít na synchronizace vlastní heslo. Googlův prohlížeč ale zase vede v tom, co všechno lze v synchronizaci obsáhnout. De facto už v něm lze na vzdálený server zálohovat všechno, zatímco Firefox se svou nabídkou vypadá dost skromně.

K záložkám, heslům, předvolbám, historii a panelům se poměrně brzy přidají toužebně očekávaná rozšíření. Užitečné doplňky se z velké části podílí na úspěchu prohlížeče, je proto poněkud frustrující, když je musíte v každé instalaci nastavovat zvlášť. Prozatím se zdá, že bychom novinku měli spatřit ve Firefoxu 11, který vyjde 13. března 2012. Jedenáctá generace ohnivé lišky se nachází ve vývojovém kanálu Aurora, kde si synchronizaci rozšíření lze vyzkoušet. Nebude se však týkat doplňků umístěných mimo oficiální katalog Doplňky aplikace Firefox.

MMF24

Zdroj: Ghacks.net | Mozilla.cz

Byl pro vás článek přínosný?