Hlavní navigace

Firefox 19 odstartoval. Láká na integrovanou čtečku PDF a rychlejší spuštění

20. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rozmělnění vývoje má za následek menší porce novinek. Před šesti týdny ale byl Firefox výrazně posílen, co se výkonu týče. Rychlejší zpracování JavaScriptu mělo za následek oživení celého programu, nejen svižnější práci s webovými aplikacemi. Devatenáctá řada ohnivé lišky nám pro změnu slibuje praktickou funkci navíc. Vývojový tým konečně odladil integrovanou čtečku pro dokumenty ve formátu PDF. Tu již dlouhou dobu nabízí také Google ve svém Chromu a Mozilla nám ji slibovala již několik dlouhých měsíců.

Tip: Vyšel Firefox 18.0.2, funkce Panorama se loučí, Do Not Track bude rozšířeno

Zajímavé je, že samotný prohlížeč pro formát PDF byl sestaven čistě pomocí webových technologií, především můžeme děkovat jazyku HTML5. Jedná se o bezpečnější řešení, než které nabízí zásuvné moduly pro integraci s prohlížečem. Adobe Reader to dokáže, domácí řešení ovšem nabízí vyšší stabilitu a živější chod. Projekt, který kdysi dávno odstartoval jako pokus v Mozilla Labs, navíc respektuje uživatelské prostředí Firefoxu, nevypadá tudíž jako objekt navíc, jenž tam nepatří.

 

Výkon čtečky poroste s tím, jak bude zrychlovat samotný prohlížeč. Jedinou velkou novinku doplňují pouze novinky pro vývojáře. Za zmínku stojí maximálně další optimalizace pro rychlejší spouštění prohlížeče. Do vydání se nedostala dříve slibovaná ochrana proti změně poskytovatele vyhledávání. S tou si potřeseme rukou až za dalších šest týdnů. Devatenáctý Firefox aspoň opravil některé chyby. Když např. aplikaci spustíte v režimu soukromého prohlížení, nebude vám tvrdit opak. Aktualizujte buď pomocí interního mechanismu, nebo přejděte na Firefox.com.

KL24

Firefox 19 obsahuje čtečku PDF
Firefox 19 obsahuje čtečku PDF

Zdroj: The Mozilla Blog | Mozilla.cz

Byl pro vás článek přínosný?