Hlavní navigace

Firefox OS na tabletu. Takhle vypadá vývojářský model Mozilly

20. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asa Dotzler, jeden z vývojářů Mozilly, se na svém blogu pochlubil fotografií testovací verze tabletu, na kterém běží nový systém Firefox OS. Ten zatím vídáme jen u mobilů (a to ještě velmi sporadicky), ale Mozilla by chtěl udělat levný hardwarový prohlížeč internetu i ve větším balení.

Prototyp tabletu se systémem Firefox OS
Prototyp tabletu se systémem Firefox OS

Že bude cena znovu proklatě nízko, napovídají Dotzlerem zveřejněné parametry. Prototyp vyrobený ve Foxconnu splňuje všechny známky laciných mainstreamových tabletů Made in China. Zařízení s názvem InFocus New Tab F1 má 10,1" IPS displej s rozlišením 1280 × 800 px. K síti se připojí jednopásmovou Wi-Fi, ale podporuje i Bluetooth a nechybí ani GPS.

 

Srdcem tabletu je čipset Allwinner A31 se čtyřmi jádry Cortex-A7 (1 GHz) a grafikou PowerVR SGX544MP2. Potěší 2GB RAM, úložiště má 16 GB prostoru a nechybí ani čtečka microSD karet. Vepředu najdeme 2Mpx a vzadu 5Mpx foťák a poslední ze známých parametrů je 7000mAh akumulátor. Základ je tedy hodně podobný jako u tabletů s Androidem, které by v této konfiguraci stály okolo 5000 Kč.

MMF24

Rozměry tabletu
Rozměry tabletu

Mozilla jistě bude chtít oslovit i stejné zákazníky, především rozvojové trhy v Asii a Latinské Americe. Zatím nevíme, jestli chce tablety s Firefoxem dostat i do Evropy. Tablety mimochodem nejsou jediným novým formátem, kam se operační systém Mozilly dostane. Na CESu jsme se dozvěděli, že Firefox OS zamíří i do minipočítačů od VIA a chytrých televizorů od Panasonicu.

Byl pro vás článek přínosný?