Hlavní navigace

Firmy Google, Apple, Adobe a Intel se se zaměstnanci vyrovnají mimosoudně

25. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Celkem čtyři technologické firmy budou platit svým zaměstnancům. Google, Apple, Adobe a Intel se spolu dohodly, že si nebudou přetahovat zaměstnance, čímž by platy letěly vzhůru. Firmy chtěly díky kartelové dohodě ušetřit, místo toho ale budou platit. Případ měl jít v květnu k soudu, z čehož však nakonec sešlo. Místo toho proběhne mimosoudní vyrovnání.

Podle Reuters společnosti zaplatí poškozeným pracovníkům v součtu 324 milionů dolarů. Žalobu zaměstnanci – napočítali byste jich přes 60 000 – podali proti výše zmíněným podnikům v roce 2011. Když už se schylovalo k soudnímu řízení, byla oznámeno vyrovnání. Kartelovou dohodu si podle NYTimes prosadil dnes již zesnulý Steve Jobs.

 

V jednom z e-mailů pro Brina napsal: „Pokud přijmete kohokoli z těchto lidí, znamená to válku.“ Mimosoudní vyrovnání je pro společnosti výhodnější. Dává jim naději, že se na případ rychleji zapomenete. Dlouho se táhnoucí proces, při němž by byly probírány detaily a praktiky firem, by je pravděpodobně poškodil víc.

MMF24

Mimochodem, žalobci tvrdili, že celkem přišli až o 3 miliony dolarů. Dohoda se tedy gigantům ve výsledku prodražila. Do kartelu patřili ještě Lucasfilm, Intuit a Pixar. Ti se nicméně se zaměstnanci vyrovnali ještě předtím, než k podání žaloby došlo. Stálo je to 20 milionů. V těchto třech firmách nicméně pracovalo pouze 8 % z postižených lidí.

Zdroj: Reuters | NYTimes via Ars Technica

Byl pro vás článek přínosný?