Hlavní navigace

Flash disk, který k zpřístupnění obsahu vyžaduje ověření hlasem

1. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Flash disky jsou přímo předurčeny k přenášení všemožných dokumentů, od nákupního lístku přes tabulku s rodinným rozpočtem až po zbrusu nový návrh něčeho převratného, čím se zabýváte v práci. A taky se díky svým miniaturním rozměrům často ztrácejí.

Ruku na srdce, kdo data při rychlém přenášení mezi počítači šifruje? Jistě, určitě někteří z vás ano, ale většina uživatelů na zabezpečení nedbá. Ztráta flash disku za pár stokorun jistě nikoho nevytrhne, větším problémem je, že data na něm uložená se dostanou do rukou někomu naprosto cizímu a vy nemůžete vědět, jak s nimi naloží.

 

Společnost Hammacher Schlemmer nyní přichází na trh se svým speciálním flash diskem, který data umí automaticky zašifrovat, a to pomocí hlasového ověřování. Díky tomu je proces odšifrování mnohem rychlejší a mohl by tak přimět k použití zabezpečení i lenivější uživatele.

Tento flash disk neověřuje pouze obsah vyřčeného hesla, ale také hlas uživatele. Samotná znalost hesla tak nikomu ještě přístup k datům nezaručí. Výrobce však ponechal v zabezpečení „zadní vrátka“, a to zadání (jiného) hesla přes klávesnici počítače.

To na jednu stranu snižuje význam hlasového ověřování, protože případný útočník může svou snahu soustředit na lámání klasického hesla. Na druhou stranu tuto vlastnost jistě oceníte po celovečerním hlasitém fandění při sportovním utkání.

KL24

Výrobce si tento unikátní flash disk s kapacitou osm gigabajtů (hlavně to s tou kapacitou nepřehánět) cení na cenu okolo 1 000 Kč (50 dolarů). Pevně věřím, že tento nápad se časem uchytí i u věhlasnějších dodavatelů přenosných disků a cena poté klesne o něco níže.

Zdroj: Tweaktown

Byl pro vás článek přínosný?