Hlavní navigace

Flightradar24: sledujte letecký provoz a identifikujte letadla na obloze

25. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aplikace Flightradar24 promění jakýkoli telefon nebo tablet v radar letového provozu a umožní vám v reálném čase sledovat dění v oblacích takřka po celém světě. Ve verzi zdarma se podíváte na polohu letadel v reálném čase, zjistíte společnost, které patří, a volací znak. Pokud se chcete dozvědět ještě více, doporučujeme pořídit si placenou variantu za 75 Kč, která navíc nabídne:

  • Podrobné informace o všech letadlech, včetně trasy, rychlosti, nadmořské výšky, detailní fotografie a další údaje.
  • Informace skrze rozšířenou realitu – identifikace letadla, které vám letí nad hlavou, pouhým namířením fotoaparátu telefonu na oblohu.
  • Možnost „pohledu z letadla“ – zobrazení fotomapy místa, které s ohledem na výšku a směr letu vidí pilot zvoleného letadla.
  • Snadné vyhledávání konkrétního letu podle čísla, společnosti či letiště.
  • Filtrování podle letecké společnosti, nadmořské výšky, rychlosti a dalších parametrů.
  • Upozornění na nouzové kódy vyslané letadly.
  • Zobrazení letové trasy a volacího znaku přímo na mapě.
  • Loga leteckých společností.
  • Odstranění reklamních pruhů.

Jak to funguje?

Většina letadel je vybavena odpovídačem ADS-B, který vysílá informace o pozici a další údaje. Tento signál zachytávají kromě oficiálních radarů také amatérské přijímače sítě radarů Flightradar24, čítající několik tisíc pozemních stanic po celém světě. Nasbíraná data pak odesílají na server Flightradar24, kde jsou dále zpracována a prezentována ve formě mapy, kterou můžete vidět na webu www.flightradar24.com.

Používáte flight radar?

Mobilní aplikace staví na těchto datech, ke kterým navíc přidává některé funkce, dostupné pouze na telefonech a tabletech – například zjištění pozice uživatele a polohy zařízení. Pokud tedy program ví, kde se uživatel nachází a kterým směrem se dívá (resp. kam namířil objektiv fotoaparátu), je schopen zjistit, jaká letadla se nacházejí v daném směru, a zobrazit relevantní informace.

Praktické použití

Nainstalovali jsme placenou verzi programu na tablet Nexus 7 s nejnovějším Androidem 5.0 a telefon Sony Xperia Z3 s Androidem 4.4.4 KitKat. Klepnutím na letadlo vyvoláte lištu s podrobnějšími informacemi, jako jsou fotografie, přesný typ letounu, registrační značka, výška, rychlost stoupání, rychlost pohybu, směr a přesná pozice (GPS). Do oblíbených položek (Bookmarks), si uložíte aktuální výřez mapy a kdykoli se na zvolené místo rychle vrátíte.

Zobrazení podrobností o letu Pohled na mapu s letadly

Pokud vás nezajímá veškerý provoz, určitě využijete filtrování (Filters), kde si zvolíte jen určité zdroje dat či typy objektů. Asi nejzajímavější je v tomto směru oddíl Custom Filters, kde lze definovat vlastní podmínky – například zobrazíte jen lety vybrané společnosti, směřující z nebo na zvolené letiště, podle typu letadla, výšky, rychlosti nebo registrace.

Chcete-li mít permanentní přehled o tom, když v oblacích nastane nějaká nestandardní situace, zapnete si upozornění na vysílání nouzových kódů. Ve výchozím nastavení lze aktivovat notifikace pro kódy 7600 (selhání rádia) a 7700 (stav nouze), nicméně za 119 Kč si přikoupíte upozornění na vámi zvolené kódy.

Např. 0040 identifikuje let za účelem pátrání a záchrany letadel, 0045 let pro záchranu lidského života, 7500 je únos nebo jiný protiprávní čin na palubě. V případě, že některé z letadel vyšle zvolený signál, dozvíte se to díky zvukovému upozornění. Skrze aplikaci pak můžete sledovat třeba nouzové přistání takřka v přímém přenosu. Vraťme se nyní do spodní lišty, jež se zobrazí po označení letadla. Pěti tlačítky můžete:

  • Zobrazit celou dosavadní trasu letu.
  • Sledovat zvolené letadlo, které tak bude neustále uprostřed mapy.
  • Zobrazit podrobnější informace o letu i stroji.
  • Podívat se na virtuální pohled z kokpitu.
  • Ukončit označení letadla.

Virtuální realita

Slibovali jsme užitečnou funkci rozpoznání letadla na obloze namířením objektivu fotoaparátu telefonu. Tuto funkci najdete pod tlačítkem dalekohledu v pravém horním rohu obrazovky. Aplikace nejprve vyzve ke kalibraci kompasu, kterou provedete tak, že opíšete telefonem či tabletem ve vzduchu osmičku.

V tomto režimu je pak zobrazen „radar“ – zmenšený náhled sledované oblasti kolem vás. Vedle něj je k vidění kurs, kterým se díváte, a pokud namíříte telefon či tablet na nějaké letadlo, zobrazí se údaje o čísle letu, místě startu i přistání, výšce, rychlosti typu stroje a vzdálenosti. Posuvníkem po pravé straně pak upravíte vzdálenost, na jakou má aplikace „dohlédnout“.

Identifikace letadla na obloze
Identifikace letadla na obloze

Pokud tedy na obloze vidíte letadlo a chcete o něm zjistit pár podrobností, stačí vytáhnout z kapsy telefon, spustit tento program, přepnout do režimu virtuální reality a během okamžiku budete vědět vše. Aplikace Flightradar24 je užitečná již ve své webové verzi, kde nabízí nejen vyobrazení polohy letadel, ale i celou řadu doplňujících informací.

Mobilní varianta pro zařízení s operačním systémem Android je ale ještě zajímavější, a to především díky možnosti identifikovat letadlo kdekoli v terénu namířením fotoaparátu. Oceňujeme možnosti filtrování podle mnoha parametrů, nadšence pak jistě potěší okamžité informace o vyslaných nouzových kódech s možností následného sledování průběhu letu.

Byl pro vás článek přínosný?