Hlavní navigace

Folding@home: Propůjčte nadbytečný výkon svého počítače vědě

16. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Folding @home je projekt vědců z americké Standfordské univerzity, který se snaží odhalit tajemství skládání bílkovin a jejich uspořádání v prostoru. Modelování tohoto procesu v molekulárním měřítku, které je velmi náročné na výkon počítače, je jedním z největších výzev výpočetní biologie a její vyřešení by vědcům pomohlo důkladněji pochopit životní procesy a především lépe bojovat třeba se zmíněnými zákeřnými chorobami.

Princip je jednoduchý – pomocí speciální aplikace přijímáte data, která jsou pak zpracovávána na vašem počítači, a výsledky výpočtů jsou pak odesílány zpátky do výzkumného střediska. Kombinací výkonů miliónů běžných počítačů po celém světě získávají vědci výpočetní kapacity srovnatelné s nejrychlejšími superpočítači.

Stažení a instalace folding @home

Abyste se do projektu zapojili a začali pomáhat vědcům s výpočty, je potřeba na váš počítač s připojením na internet naistalovali speciální aplikaci. Tu stáhnete ze stránky folding.stanford.edu v sekci Download.

Samotná instalace je velmi jednoduchá a jednotlivá okna průvodce stačí potvrdit klepnutím na tlačítko Next. Po dokončení instalace aplikaci spusťte klepnutím na příslušnou položku v nabídce Start.

Aplikace Folding @home běží po celou dobu na pozadí a její přítomnost identifikuje pouze ikona v oznamovací oblasti na hlavním panelu. Hned po spuštění začne váš počítač provádět výpočty, přičemž výsledky jsou pak automaticky odeslány zpátky do výzkumného centra.

 

Základní konfigurace

Pro otevření konfiguračního okna klepněte na ikonu aplikace pravým tlačítkem a z nabídky zvolte příkaz Configure. Na záložce User si můžete zvolit své uživatelské jméno, pod kterým budete v rámci tohoto projektu identifikováni – vepište ho do řádku User name. Pod tímto jménem pak budou ukládány vaše statistiky, tedy množství dat, které jste doposud zpracovali.

Chcete-li je zobrazit, klepněte na tlačítko View User Statistic. Budete tím přesměrováni na internetovou stránku, na které naleznete všechny informace související s vaší identitou.

Aplikace ani projekt bohužel nemají žádnou kontrolu unikátních identit, takže se snadno může stát, že si zvolíte přezdívku, kterou již někdo využívá. Na stránce s odkazy pro stažení aplikace si však můžete existenci identit ověřit. V části How do I choose a username? Napište do řádku požadovanou přezdívku a klepněte na tlačítko Search. Pokud už někdo toto jméno používá, zobrazí se jeho statistiky.

 

Vytížení počítače

Na záložce Connection můžete zatržením položky Ask before using network vyžádat, aby se vás aplikace vždy zeptala, zda může zpracované výsledky odeslat zpátky do střediska. Zatržením volby v dolní části zase povolíte přijímání rozsáhlejších dat ke zpracování, které jsou náročnější na výkon počítače.

Určitě přepněte také na záložku Advanced, kde si můžete zvolit míru vytížení vašeho počítače. U položky Core Priority ponechte zatrženou možnost Lowest possible. Posuvníkem u položky CPU Usage Percent pak zvolíte, jak moc bude vytěžován procesor počítače. Nastavíte-li nevyšší úroveň (zcela vpravo) bude využívána přibližně polovina výkonu procesoru.

Ve chvíli, kdy s počítačem potřebujete pracovat, volte raději nižší vytížení procesoru (například na třetinovou úroveň), případně výpočty pozastavte úplně. Stačí pravým tlačítkem klepnout na ikonu aplikace v oznamovací oblasti a z nabídky zvolit příkaz Pause work. Pozastavení práce bude signalizovat i přeškrtnutí ikony. Chcete-li pozastavené výpočty opět spustit, zvolte v nabídce příkaz Resume work.

 

Počítejte anonymně

Nechcete-li identitu či jakékoliv statistiky řešit, nemusíte. Výpočty totiž můžete provádět a výzkumnému středisku odesílat zcela anonymně. Stačí mít aplikaci puštěnou na pozadí – o více se starat nemusíte.  

Byl pro vás článek přínosný?