Hlavní navigace

Forbes: Steve Ballmer je nejhorším ředitelem ze všech amerických firem

21. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čím si takový titul zasloužil? Microsoft prý katastrofálně vyhořel na lukrativních trzích (prodej hudby, mobilů a tabletů), a tím brzdil i důležité partnery jako HP, Dell nebo Nokia. Pořádné tablety dosud nemá, platforma Zune vyhořela a Windows Phone je stále tržně nevýznamná.

Dále zmiňuje, že ještě okolo roku 2000 se prodávaly akcie firmy okolo 60 dolarů, pak rychle klesly ke 20 dolarům a posledních deset let oscilují okolo 30 dolarů.

Komentář

Nechci autorovi křivdit, v mnohém má jistě pravdu – Microsoft pohořel na důležitých trzích. Jenže Hartungovi vlastně vadí, že Microsoft není jako Apple. Jablečnou společnost totiž ze srabu dostaly právě úspěchy v těchto oblastech. Akcie od té doby neuvěřitelně rostou, stejně tak příjmy a zisk.

Ballmer a akcie Microsoftu

Jenže okamžitý pád akcií způsobilo především splasknutí bubliny dot-com, postihlo to prakticky všechny technologické firmy na přelomu tisíciletí. Ballmer měl tu smůlu, že firmu převzal v lednu 2000, když byl Microsoft na vrcholu. Od té doby je však firma velmi stabilní. 

Jak je vidět z grafu cen akcií, po odchodu Billa Gates z čela firmy na začátku roku 2000 cena spadla o 10–15 dolarů. Když se cena drala zpátky nahoru (jaro 2000), vrcholil proces USA vs. Microsoft. Redmondští se měli dopustit monopolního chování, když zaostávali na trhu s webovými prohlížeči, a proto udělali z IE výchozí browser ve Windows. Hrozilo, že by se Microsoft mohl i rozdělit na dvě společnosti. No a hned potom přišlo ono splasknutí dot-com bubliny. Žádný z těchto propadů nebyl vinou Ballmera.

Stabilní akcie pak rozhodily především čtyři období:

  • Růst v roce 2001, kdy vyšly veleúspěšné Windows XP, které poprvé spojily technologie domácích systémů (Windows 98) a serverových (Windows 2000). Na trh se toho roku dostal i Office XP a v zimě ještě první konzole Xbox. Microsoft rozšiřoval záběr.
  • Pokles v roce 2006, kdy začal Microsoft sbírat pokuty od Evropské unie kvůli monopolním praktikám. Ve stejné době odešel „do důchodu“ Bill Gates. 
  • Růst na podzim 2007. Na začátku roku vyšly Windows Vista a Office 2007, ale s akciemi to nezacloumalo. Ale podzimní finanční výsledky byly nejúspěšnější od roku 1999, dařilo se Windows, Office, serverům, Microsoft bořil rekordy se hrou Halo 3 a ještě za 6 miliard dolarů koupil reklamní společnost aQuantive. (Jen loňský nákup Skypu za 8,5 mld. byl dražší.) Microsoft to začal s internetem myslet vážně. 
  • Pokles v roce 2008. Ekonomická recese v té době postihla prakticky všechny společnosti světa. Kupní síla klesla, akcie padaly, makléři také padali (z mostů, balkónů…).

Za Ballmera tedy nedošlo k raketovém růstu akcií, jako zažívá Apple, ale na druhou stranu se dokázal srovnat s problémy, které přišly z vnějšku a které sám nemohl ovlivnit.

Ballmerova osobnost

Pravda je, že Ballmerovi chybí ono nadšení, které pohánělo Apple nebo Google. Léta dominance Microsoft „zdeformovalo“, ale ukázalo se, že obchodník Ballmer byl muž na správném místě (a sám přiznal, že není inovátor). Vždyť která jiná technologická firma se dokáže na vrcholu udržet tak dlouho?

Ballmerovi lze vyčítat, že už Microsoft neudává směr. Viděno spotřebiteli, dnešní svět IT táhne Google, Facebook a Apple. Microsoft jim, co do úspěšnosti, se svými produkty zatím nekonkuruje. Windows Phone je stále prodejní propadák (který je kompenzován dojením Androidu), Bing a reklama jsou pořád ve velké ztrátě. Kapesní přehrávače Zune se neprodávaly dobře, na mobilní telefony Kin už raději nikdo nevzpomíná.

Microsoft ale našel oblast, kde ještě naplno nevyužil potenciál – herní konzole. Jeho Xbox 360 se povedl, otřásl s Playstationem a vůbec celým Japonskem, pohybové ovládání Kinect úspěch završilo. Teď jen nějak využít těch milionů zakoupených konzolí pomocí prodeje her, hudby a videa. To vše se pomalu propojuje s Bingem, Windows a Windows Phone. Skládačka do sebe zapadá.

 

Dle mého názoru udělal Ballmer za těch 11 let jednu hlavní chybu – podcenil dotykové obrazovky. Windows CE / Mobile nikdy nebyly systémem pro masy, dotyková Windows neměla pohodlné ovládání a vlastně ani opodstatnění. Až iPhone a iPad vypudil Ballmera z ulity. Zatím to ale nebylo nic, co by firmu táhlo ke dnu, pouze pozdrželo to, co nás nevyhnutelně čeká: spojení počítačů a dalších chytrých zařízení v domácnosti.

Troufám si tvrdit, že až (v několika ohledech) revoluční Windows 8 a produkty s nimi spojené mohou otřást Microsoftem a Ballmerovým křeslem. To však posoudíme nejdříve za rok.

Zdroj: Forbes, Foto: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?