Hlavní navigace

Ford přejde na Android. Miliony aut mají být od roku 2023 neustále připojené do cloudu Googlu

2. 2. 2021

Sdílet

Zdroj: Ford
Automobilka Ford podepsala s Googlem šestileté partnerství. Do infotainmentu svých vozidel přidá operační systém Android. Google ale prý nezíská přístup k datům Fordu a jeho zákazníků.

Miliony aut s modrým oválem (a vozy značky Lincoln) by měly od roku 2023 obsahovat jako infotainment Android. Ford přitom doposud preferoval vlastní systém. Nejde jen o Android Auto, což je pouhé rozhraní navázané na smartphone podobně jako Apple CarPlay. Android Automotive OS je plnohodnotný operační systém modifikovaný pro použití v autě. Google jej pro použití automobilkami uvolnil v roce 2019.

Ford současně zvolil Google Cloud a jeho služby pro umělou inteligenci. Ty bude využívat pro výrobní procesy i pro následné služby ve vozidle. Pro vozidla prodané do Číny ale bude muset zvolit jiný systém, neboť v Říši středu služby Googlu nefungují. Čínu vyloučil i viceprezident pro strategii David McClelland.

„Vzhledem k tomu, že společnost Ford pokračuje v nejhlubší transformaci ve své historii s elektrifikací, konektivitou a autonomním řízením, Google a Ford společně vytvářejí inovační spojení, které je skutečně schopno poskytovat našim zákazníkům vynikající zážitek,“ řekl James Farley, CEO Fordu.

https://twitter.com/jimfarley98/status/1356276508621496320

Dnešní automobily využívají počítače různými způsoby. Od řízení pohonných jednotek a inteligentních bezpečnostních zařízení až po provozování palubních informačních a zábavních systémů. Do budoucna mají u Fordu být všechny tyto digitální technologie propojeny automobilovou verzí operačního systému Android společnosti Google.

KL24

Vozidla Ford jsou nyní vybavena systémem Sync, palubním komunikačním systémem automobilky. Sync byl původně založen na softwaru od Microsoftu a nyní běží na operačním systému Blackberry QNX. I s novým systémem by zákazníci měli mít možnost připojit mobil jiné značky. Podpora Apple CarPlay i Alexy od Amazonu zůstane.

zdroj: detroitnews, Forbes

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.