Hlavní navigace

Formát základních desek menších než Mini-ITX navržený Intelem se jmenuje 5x5

24. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kromě jiného měl Intel na konferenci IDF minulý týden prezentaci i o oblasti kompaktních či mini počítačů, na níž poslední roky upírá zájem. Letos pro ni firma odhalila jeden počin, který by do budoucna mohl mít značný vliv. A sice nový formát základních desek, jenž je někde napůl cesty mezi tím, co se používá v různých NUCích a podobných krabičkách, a modulárními PC deskami typu Mini-ITX. Prototyp takové základovky byl prvně vidět na CES, pak o ní Intel hovořil jako o formátu „Sub-1L“ podle cílového objemu skříně a nyní zřejmě novinka dostává oficiální jméno: 5x5.

Označení 5x5 u tohoto formátu značí, že deska má s přimhouřenýma očima rozměr pět na pět palců (přesně je to ale víc, 5,5" × 5,8", lépe řečeno 14,0 × 14,7 cm). Smyslem tohoto nového formátu je být nejmenším typem základní desky, která ještě používá (nebo může používat, podmínkou to patrně nebude) standardní socket pro velké desktopové procesory. V případě Intelu je to patice LGA 1150 (nebo LGA 1151) a v deskách se počítá s provozem čipů o TDP 35–65 W, tedy v podstatě výkonných CPU, neboť v generaci Skylake již má Intel vyšší TDP výhradně jen u odemčených modelů pro taktovače, vše ostatní bude maximálně 65W.

Prezentace formátu desek 5x5 od Intelu (IDF 2015)
Prezentace formátu desek 5x5 od Intelu (IDF 2015) 

Formát 5x5 kromě použití desktopového procesoru, jehož pozice na desce má zřejmě být fixní (což by mělo usnadnit chlazení pomocí pasivních skříní), počítá s instalací dvou paměťových modulů typu SO-DIMM. Možnosti rozšíření jsou podobné jako u NUCů. Neexistuje tedy slot pro samostatnou grafiku, čímž je platforma 5x5 odkázána jen na GPU integrovaná, pokud tedy výrobce neosadí nějaké mobilní GPU napevno na PCB (nebo se nepoužije externí řešení).

Prezentace formátu desek 5x5 od Intelu (IDF 2015)

Deska má dva sloty M.2 nebo mSATA/mini PCIe pro SSD a bezdrátový modul, počítá se však i s porty SATA. Pro ně ovšem deska musí poskytovat i přípojky na napájecí kabely, neboť u formátu 5x5 se nebude používat napájecí zdroj ATX, ale výhradně externí notebookové adaptéry.

Prezentace formátu desek 5x5 od Intelu (IDF 2015)
Prezentace formátu desek 5x5 od Intelu (IDF 2015)

Dalším specifikem těchto desek jsou porty jako USB, HDMI, audio a Ethernet osazené jak na zadní hraně, tak na té protilehlé, přední. Počítá se tudíž s kompaktními skříněmi (jak již bylo řečeno, o pomyslném objemu do jednoho litru), které nebudou půdorysně větší než deska sama. Jinou zajímavostí je, že u zatím se objevivších prototypů je čipová sada, někdy včetně tenkého pasivního chlazení, umístěna na spodní straně PCB.

 

 

KL24

Intel by pravděpodobně desky typu 5x5 mohl vyrábět sám podobně jako barebony NUC. Nicméně na web se již dříve dostaly také fotografie dvou modelů od ECS, určených pro procesory Skylake platformy LGA 1151. K iniciativě se tedy přidala minimálně tato firma, možná lze tudíž čekat i další značky desek. Zda se ale bude jednat o formální standard podobný ATX/ITX, kde by byly široce zaměnitelné skříně, zatím jasné není. Například formát NUC (desky 10,2 × 10,2 cm) je také vcelku pevně daný, ale rozložení portů se model od modelu liší, takže skříně musí být vyrobené na míru konkrétním deskám.

Zdroje: KitGuru, Liliputing

Byl pro vás článek přínosný?