Hlavní navigace

Fotografie tištěného spoje HD 7900 unikly na web

21. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnes, v den oficiálního představením, ovšem stále před zveřeněním prvních recenzí, máte poprvé možnost se podívat na detailní snímky tištěného spoje Radeonu HD 7970. Podle techPowerUp!, který čerpal ze serveru PCinLife, se jedná o inženýrské vzorky s červeným tištěným spojem, zatímco finální provedení by mělo využívat černého. Jak je z obrázku dobře patrné, karta je napájena dvěma 6pinovými konektory, přestože PCB je připraveno pro dva 8pinové. Již jsme viděli jiné předprodukční karty, které využívaly kombinaci 8pinového a 6pinového napájecího konektoru.

Napájecí kaskáda tohoto vzorku je také trochu zvláštní. Nachází se zde šest fází s cívkami CPL a regulátory Volterra. Avšak zdá se, že ne všechny fáze mají digitální PWM. Na tištěném spoji můžeme totiž nalézt dalších 5+1+1 fází VRM s různým rozložením.

Co se grafického čipu týče, jeho opouzdření se oproti předchozím modelům změnilo a jak jste již mohli vidět na dřívějších snímcích, je vybaveno kovovým krytem, který snižuje tlak vyvíjený chladičem na pouzdro čipu. Okolo jádra orientovaného napříč kvůli 384bitové sběrnici se nachází 12 paměťových čipů. Karta je také vybavena dvěma BIOSy, které jsou nahrány v dvou oddělených EEPROM čipech a mezi kterými jde přepínat pomocí již dříve diskutovaného přepínače poblíž Crossfire konektorů. V záslepce jsou pak umístěny dva mini DisplayPorty, HDMI a DVI konektor.

Další zajímavostí, která se objevila na asijských serverech, je tištěný spoj distribuovaný přímo firmou AMD svým partnerům. Tímto způsobem chce AMD stlačit výrobní náklady pro výrobce, kteří nemusejí navrhovat vlastní tištěný spoj a jen mohou osadit komponenty na již připravený návrh.

CS24

Návrh tištěného spoje bez osazených komponent má vše co jádro Tahiti bude potřebovat. Může být vybaven dvojicí 8pinových napájecích konektorů a 8+2fázovým napájením VRM. Jsou zde připraveny výstupy pro HDMI a dvojici DVI konektorů a jeden DisplayPort. Na svém místě také zůstalo dvanáct pozic pro paměťové čipy GDDR5. Na zadní straně pak není nic zvláštního k vidění.

Zdroje: techPowerUp! 1, 2; weiboo.com, PCinLife

Byl pro vás článek přínosný?