Hlavní navigace

Fujitsu F-07C: je libo telefon s Windows 7?

25. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pracant až na druhý pohled

Fujitsu F-07C je na první pohled běžný dotykový vysouvák s QWERTY klávesnicí. Ani z obrázku byste nepoznali, že uvnitř běží tradiční Windows (nebýt tapety na pozadí). A když jej spustíte v režimu smartphonu, tak byste si ani neuvědomili, jaký v ruce držíte stroj. Japonská firma vyrobila pro tamního operátora NTT Docomo vytvořila skutečný hybrid.

Velkou inovací je čtyřpalcový displej s rozlišením 1024 × 600 px (přibližně 300 DPI). Stejné potkáváme v netboocích a tabletech s násobně většími úhlopříčkami. Velikost obrazovky udává i celkové rozměry zařízení. Půdorys 125 × 61 mm je snesitelný, ale náročný hardware si řekl o větší tloušťku – dvacetimilimetrové už dnes tak často nevidíme. Proto i hmotnost dosahuje 218 gramů.

Fujitsu F-07C

Srdce složené z Atomu

Kvůli tomu, že Fujitsu používá desktopová Windows, i čipová sada je na mobilní poměry netradiční. Intel se sice se svými x86 Atomy chtěl dostat i do smartphonů a tabletů, jenže Intel „Moorestown“ Z600 pro to ještě nebyl ideální kandidát. Stále se čeká na úspornější řadu Medfield. Ty se ale ještě běžně neprodávají.

Proto inženýři Fujitsu sáhli po Atomu Z600 s taktem 1,2 GHz (45nm, 512 kB L2, TDP 1,4 W), který dokáže obsloužit až 1 GB paměti. V praxi ale běží pouze s poloviční frekvencí, zato však s druhým virtuálním jádrem díky Hyperthreadingu. O Moorestownu ještě stále nemůžeme mluvit jako o SoC (system on chip), neboť sice na jednom kusu křemíku kombinuje CPU, GPU i řadič paměti, ale stále se páruje s řídicím čipem pro vstupně/výstupní rozhraní. Pravým SoC bude až zmíněný Medfield.

Kvůli tomu musí být vnitřní prostor hodně zahuštěn (viz předposlední odstavec). Fujitsu F-07C dále obsahuje 1GB RAM, 32GB SSD a modul pro Wi-Fi 802.11b/g/n. K dispozici je ještě slot pro paměťové karty microSDHC. Přičtěte dvojici kamer: zadní 5,1Mpx a přední 0,3Mpx a ještě velký akumulátor, který to vše musí živit.

Windows 7 a Office 2010

Na SSD je upravená instalace Windows 7 HP 32b se Service Packem 1. Muselo se hodně šetřit místem, neboť na už tak malém SSD zabere 8,2 GB oddíl pro obnovu systému. A to je v paměti ještě nainstalován i balíček Office 2010 Personal s dvouletou licencí. Obsahuje pouze Word, Excel a Outlook. Bohužel je bez PowerPointu.

" frameborder="0" height="349" width="560">

Z použitého softwaru vyplývají všechny výhody i nevýhody. Výhody takové, že je systém univerzální a spustíte na něm snad všechno co na netbooku, ale zároveň bude trpět nemocemi běžných počítačů (zpomalování, podivné aktualizace…).

Na displeji je vidět upravené uživatelské rozhraní, aby byl systém vůbec použitelný. Po připojení do kolébky se z něj stane plnohodnotný počítač s výstupem na monitor (HDMI) a připojením periferií přes USB. Jinak si vystačíte i s dotykovým (kapacitním) displejem, plnohodnotnou klávesnicí a na obrázku lze vidět také trackpoint.

Motorola Atrix nás zaujala tím, že po připojení ke kolébce také vykouzlí desktopový systém. Fujitsu ale boduje rovnou s Windows. Na cestách s ním ale vydržíte pouhé dvě hodiny.

Zařízení má být zatím dostupné pouze v Japonsku, proto jej nepořídíte ani s jinak lokalizovaným systémem. Podporuje tamní síť 3G FOMA (WCDMA), ale mělo by být kompatibilní i s GSM a naším 3G.

A co smartphone?

Dostáváme se k druhé straně mince. Kromě Windows 7 totiž F-07C umí spustit i specializovaný mobilní systém. Vypadá jako Symbian a spouští se dedikovaným tlačítkem (resp. tím spustíte spíš Windows 7). Do režimu telefonu se zařízení přepne i případě, že už není dostatek energie.

Vzhledem k okamžitému přepínání mezi Symbianem a Windows 7 to vypadá, že uvnitř musí být ještě tradiční telefonní SoC postavené na rodině ARM. Napovídá tomu i vyšší výdrž: 600 hodin v pohotovosti, 370/170 minut v hovoru/videohovoru. I když je Symbian portován i pro procesory architektury x86, ani s jinou softwarovou správou napájení by Fujitsu nemohlo dosáhnout takových hodnot výdrže (navíc by se muselo složitě a zdlouhavě řešit ukládání stavů a přepínání mezi systémy na jednom hardwaru). Perlička: jJe zajímavé, že v režimu PC nefunguje Bluetooth a GPS; telefon zase podle všeho neumí použít Wi-Fi modul.

CS24

NTT Docomo si vždy nechalo vyrábět zajímavé přístroje. Fujitsu F-07C je ale tím pravým gadgetem pro hračičky. Ti přidají velkou microSD kartu, budou flashovat firmware a nainstalují tam třeba oblíbenou linuxovou distribuci. Nebo si dokážete představit, že si tohle koupí i někdo jiný? Přístroj se prodává od soboty, cenu se mi ale na japonském webu nepodařilo najít.

Zdroj: Fujitsu

Byl pro vás článek přínosný?