Hlavní navigace

Double Capacity DDR4 od G.Skillu: modul s 32 čipy umožní 64 GB RAM v Mini-ITX desce

12. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ještě předtím, než Intel tento týden odhalil procesory Core deváté generace pro platformu LGA 1151 a s nimi také nový čipset Z390 a na něm založené desky, prosákla ven informace o speciálních modulech „Double Capacity RAM“, které pro tyto desky měl chystat Asus. Po vypršení embarga byl tento počin konečně oficiálně potvrzen a představen. Jak první má tyto paměti G.Skill: sadu Trident Z RGB DC složenou ze dvou 32GB modulů. Tuto kapacitu pro PC jinde neseženete, ale jak už bylo řečeno, tyto moduly jsou dost speciální.

Procesory a základní desky pro PC používají bez výhrad jen tzv. „unregistered“ moduly (tím registrem se zde míní bufferový čip). Ty mají typicky osm čipů, nebo v případě dvourankových modulů šestnáct čipů. A toto číslo také udávalo limit tomu, jakou kapacitu mohla dosahovat paměť pro PC. V současnosti máme čipy DDR4 s kapacitou 1 GB (8 Gb), takže modul mohl mít v případě dvourankového maximálně 16 GB. Právě proti tomuto limitu Double Capacity RAM jde. Tyto moduly totiž v podstatě balí dva dvourankové moduly dohromady na jedno PCB s jedním konektorem. Nachází se na nich 32 čipů, což umožnilo PCB zvětšené směrem nahoru. Kapacita jednoho modulu je díky tomu 32 GB.

G.Skill Trident Z RGB DC 2 × 32 GB

Paměti G.Skill Trident Z RGB DC jsou složeny ze 32 kusů 8Gb čipů Samung B-Die, dávajících kapacitu jednoho modulu 32 GB – paměť se ale prodává v sadě dvou. Nabízeny jsou tři rychlostní třídy. Nejvýkonnější má frekvenci 3200 MHz a časování CL14-14-14-34, kromě toho je k mání o něco uvolněnější 3200MHz kit s časováním CL14-15-15-35. A do třetice pak verze s frekvencí 3000 MHz, ale časováním CL14-14-14-34. Všechny tři používají napájecí napětí 1,35 V a fungují pomocí profilů XMP 2.0.

g-skill-trident-z-rgb-dc-ddr4-pameti-dual-capacity-specifikaceJak můžete vidět v galerii, používají ozdobné chladiče z broušeného hliníku s RGB LED iluminací v stylu, který už od G.Skillu známe. Osvětlení je kompatibilní s řízením Aura Sync na deskách Asus. Chladič (či kryt) přesahuje ještě o něco už tak nestandardně vysoké PCB. Teoreticky by asi nemusely být vyšší než leckteré standardní moduly, jejichž vzrůst dělá právě pasiv, ale G.Skill tuto možnost nevyužil.

g-skill-trident-z-rgb-dc-ddr4-pameti-dual-capacity-02Dva moduly v jednom

Informace od výrobce potvrzují, že jde z hlediska stavby skutečně o dva moduly zkombinované na jedno PCB. Nejde jen o to, že jsou použité dvakrát dva ranky po 16 čipech. Moduly mají dokonce i zdvojený čip EEPROM s údaji SPD. Procesor tedy tento modul bude patrně detekovat jako dva a o jeho speciální povaze se asi ani nedozví. Celý trik totiž staví na jedné věci. Kanál paměťového řadiče podporuje standardně dva moduly DIMM. Ovšem většina rozhraní (vodičů) je pro tyto dva vodiče sdílená, komunikace do obou probíhá na stejné sběrnici. Modul Double Capacity toto využívá a oba tyto moduly, které jeden kanál zvládne, spojuje do jednoho slotu/PCB.

Neobejde se to ale asi bez nějakých hardwarových změn, proto tyto moduly fungují jen na pro to speciálně designovaných deskách, které vyrábí právě jen Asus (aspoň zatím). S výše uvedeným souvisí i to, že tyto desky logicky mohou mít z každého kanálu řadiče procesoru vyvedený jen jeden slot DIMM. Pokud byste chtěli dva, znamenalo by to efektivně čtyři moduly na kanál, což řadič nezvládne. Double Capacity RAM tedy nedokáže zdvojnásobit maximální instalovatelnou RAM. Všechny desky, které tyto moduly podporují, mají jen dva sloty DIMM.

g-skill-trident-z-rgb-dc-ddr4-pameti-dual-capacity-03

Unikátní možnost pro Mini-ITX desky a mini PC

U desek Full ATX a mATX tedy tyto paměti asi nemají moc smysl. Volba umístit na PCB jen dva sloty pro nestandardní DC moduly místo čtyř slotů pro klasické, které jsou levnější a je jich lepší výběr, je asi spíš na závadu. Jenže úplně jiné je to u formátu Mini-ITX. Na ten se totiž vejdou sloty DIMM jenom dva, což je jeho dlouhodobá bolístka. A zde přijdou paměti Double Capacity RAM k duhu: fyzicky jim prostor dvou slotů stačí na plnou saturaci procesorů s dvoukanálovým řadičem, takže na nich s těmito moduly můžete mít plných 64 GB jako na velké desce. Ovšem za moduly DC bohužel budete připlácet.

KL24

Asus skutečně připravil i jeden model Mini-ITX desky určené pro tyto paměti: je jím deska ROG Z390-I Gaming, kterou vidíte zde na obrázku. Z ne-Mini-ITX desek můžete tyto paměti nasadit do ROG Z390 Maximus XI Apex a ROG Maximus XI Gene, ale jak již bylo řečeno dříve, moc velký smysl to ve Full ATX a mATX nedává. Je samozřejmě možné, že eventuálně přibudou i další modely desek. V principu by asi Double Capacity RAM mělo být možné používat i na jiných platformách, nejen na čipsetu Z390 a socketu LGA 1151, potažmo procesoru Intel (vždy to ale bude vyžadovat speciální návrh desky).

Asus ROG Strix Z390-I Gaming Asus ROG Strix Z390-I Gaming

Výhledově i 64 GB na modul?

Momentálně jsou v desktopu tyto moduly jediná možnost, jak do jednoho DIMMu dostat 32 GB. Brzo by se to mělo změnit, protože Samsung už chystá DIMMy s 16Gb čipy, s nimiž bude 32 GB dosažitelných na normálním 16čipovém modulu. A další výrobci by je měli uvést také. Ovšem příchod těchto pamětí úplně nevymaže užitečnost Double Capacity RAM na Mini-ITX deskách. S 16Gb čipy totiž bude G.Skill zase moci vydat DC moduly mající už kapacitu 64 GB a na Mini-ITX desku s nimi už budete moci napěchovat celkem 128 GB RAM. Pochopitelně to ale při dnešních cenách bude dost pálka.

Byl pro vás článek přínosný?