Hlavní navigace

Galaxy S7 na několik způsobů aneb co prozradila rozborka nových telefonů Samsungu

14. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samsung Galaxy S7 (Edge) je na trhu, takže telefony podrobili rozborce experti z Chipworks a iFixit. A zjistili několik zajímavostí s ohledem na konkurenci. Apple se u klíčových komponent iPhonů nespoléhá jen na jednoho výrobce, ale kombinuje dva různé. Paměťové čipy pro RAM mu dodává Hynix a Samsung, pro úložiště pak Hynix a Toshiba. Displeje jsou od LG a Sharpu. Výrobu SoC mají na svědomí Samsung a TMSC. Jen foťáky pocházejí výhradně od Sony.

Rozborka Galaxy S7
Rozborka Galaxy S7 (foto: iFixit)

Apple má dva výrobce jednoho procesoru, Samsung jednoho výrobce dvou procesorů

Korejský výrobce zdvojuje také. Věděli jsme o různých SoC. Zatímco Apple má jeden návrh, který akorát vyrobí ve dvou různých továrnách, Samsung má dva zcela jiné čipy. V USA dostanou verzi se Snapdragonem 820, který má čtyři procesorová jádra Kryo a grafiku Adreno 530.

Evropská verze s Exynosem 8890 má čtyři výkonná procesorová jádra M1, čtyři úsporná Cortex-A53 a k tomu grafiku Mali-T880 MP12. Rozdíly ale nejsou dramatické. Jak ukazují testy Phone Areny, Snapdragon má v syntetických benchmarcích o fous výkonnější grafiku a vyšší jednovláknový výkon, zatímco Exynos boduje tam, kde dokáže využít více jader.

Snapdragon 820 vs. Exynos 8890
Snapdragon 820 vs. Exynos 8890 (foto: Phone Arena)

LPDDR4 paměti dodává podle čtyř různých rozborů jen Hynix, přestože si tyto čipy umí Samsung vyrobit sám. Naopak NAND paměti pro úložiště pocházejí z vlastních fabrik. Podle Chipworks si Samsung vyrábí rovněž čipy pro NFC a Wi-Fi, ale jako alternativy volí i ty o NXP nebo Broadcomu. Naopak displeje jsou pochopitelně jen od Samsungu, nikdo jiný dnes ani nespustil masovou výrobu zahnutých mobilních panelů.

Dva různé foťáky

Rozdílné jsou překvapivě foťáky. Jako první si toho všimli na Redditu. V telefonech najdeme senzory Sony IMX260 a Samsung S5K2L1. Původně se přitom vědělo jen o Sony, vlastní snímač Samsung představil až minulý týden. Bez obav ale můžeme říci, že jde o dvojčata. Oba čipy jsou velikosti 1/2,5" s rozlišením 12 Mpx. Jde o vrstvené čipy, které kromě fotodiod obsahují i řídicí obvody.

Společným znakem je technologie Dual Pixel pro rychlé fázové ostření. Každá fotodioda je rozdělena na dvě části. Jejich součet dává dohromady jasovou složku. Na obou polovinách se pak zvlášť detekuje fáze. Snímač na všech bodech vidí obraz ze dvou úhlů, z toho dokáže vypočítat, o jakou vzdálenost se musí čočka v objektivu posunout, aby se vybraná oblast dostala do roviny zaostření. Mělo by jít aktuálně o nejrychlejší AF v mobilech.

Dual Pixel
Dual Pixel (foto: Samsung)

Snímač Samsungu je postaven na technologii IsoCell. Jednotlivé fotodiody jsou na čipu fyzicky oddělené, čímž dojde k omezení přeslechů mezi sousedními buňkami (přetékání elektrického náboje). Je pravděpodobné, že čip od Sony je navržen stejně. Japonský výrobce na svém webu nemá ke snímači žádné informace, ale čip IMX298 v Xiaomi Mi5 nebo Huawei Mate 8 má rovněž fyzicky oddělené buňky.

Stejně jako v případě procesorů se uživatelé nemusí bát žádné loterie, který snímač nakonec dostanou. Finský web Taskumuro srovnal na stejných scénách mobily se senzory od Sony a Samsungu (galerie zde) a zjistil, že rozdíly jsou minimální. Samsung měl možná lépe vyváženou bílou, jenže to je stejně záležitost obrazového procesoru a softwaru, nikoliv snímače.

 

CS24

Tudíž, i když existuje tolik různých variant Galaxy S7 lišící se vnitřními komponentami, v praxi ty rozdíly nejsou velké. U výrobce probíhá výstupní kontrola a všechny varianty by měly podávat stejné výsledky. Jediným citelným rozdílem jsou akorát zmíněná SoC. Jenže pro Evropu je určen pouze Exynos 8890, takže si stejně nevyberete.

Zdroj: iFixit (1, 2), Chipworks (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?