Hlavní navigace

GeForce GTX 580 oficiálně uvedena (+ recenze)

9. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jelikož se po prezentaci asijským partnerům jako obvykle nic neututlalo, většinu podstatných informací o GeForce GTX 580 jste už věděli z dřívějších novinek. Teď, pár minut po oficiálním uvedení, už ale můžeme být oficiální a jít také do detailů. Během dneška si také přečtete na EHW podrobnou recenzi GTX 580 (a srovnání s HD 5970, GTX 480 i HD 5870) od Adama Vágnera.

Na první pohled vypadá GeForce GTX 580 jako GTX 480, ale tentokrát s plným počtem stream procesorů (CUDA jader, chcete-li) a vyššími pracovními frekvencemi. Délka zůstala 27 cm a chladič se na první pohled podobá spíše tomu z GTX 470.

Ve skutečnosti je však pod plastovou kapotou skryt výkonnější mechanismus pro odvod tepla. Po vzoru třeba Sapphire nebo vlastně i některých ref. chladičů AMD i Nvidia sáhla po vapor chamber. 244 W je sice při více jednotkách a vyšší frekvenci ve srovnání s GTX 480 dobrá max. spotřeba, absolutně však jistě ne.

Jelikož jsou Kaliforňané na svůj nový referenční chladič velmi pyšní, poskytli v prezentaci i jeho schéma:

GeForce GTX 480 by v Crysis Warhead údajně měla být tišší nejen než GTX 480, ale dokonce i GTX 280 a 285. To nebyly sice v zátěži tiché karty (v klidu po regulaci ano), ale s hlučností GTX 480 se to nedalo srovnat.

FurMark, Kombustor či OCCT GPU už ztrácí smysl nejen pro Radeony. Stejně jako AMD u HD 5000, i Nvidia u GTX 580 (a věřme že u všech karet ze série 500) zavádí omezení výkonu nikoli na základě detekce aplikace jako FurMark, ale na základě hardwarového monitoringu proudu a napětí (tedy odběru karty). V případě nebezpečných hodnot omezí výkon tak, aby už nedošlo v těchto případech k přehřátí karty či vypnutí.

Jelikož údajně v GF110 došlo ke změnám i na bázi tranzistorů, jen aby spotřeba byla nižší (a takty vyšší), vyšel z toho Nvidii krásný graf (nezačíná v nule, ale pro tento případ nám to ani tak nevadí) ukazující zlepšení výkon/watt o 22–36 % zhruba.

Co dalšího GF110 přináší? Dá se říct, že si vzala i kus dobrého z GF104 (GTX 460) a zlepšení se týká třeba FP16 texturingu. O tom, jak je to s případným geometrickým výkonem (a jeho omezením v GeForce oproti Quadru) či síle pro GPGPU (oproti Tesle), prezentace mlčí. Aktualizace: výkon v DP má být u GeForce omezen na 1/4 možností čipu.

Hodně se mi líbil graf, který ukazuje, kolik dělá vylepšení architektury GF110 oproti GF100 a kolik prosté odblokování všech jednotek a vyšší takty.

CS24

GeForce GTX 480 by měla být třeba od EVGA a Gigabyte skladem na CZC či třebas T.S.Bohemia za 10 990 Kč, karta od Asusu pak na CZC stojí 12 490 Kč. Do tohoto rozmezí se tedy zřejmě vejdou i další výrobci.

Na konec této novinky bych rád shromažďoval kvalitní zahraniční testy této nové grafické karty. Budete-li nějaký mít, přispějte s ním prosím do komentářů pod aktualitou, doplním jej přímo sem, více na oči.

Byl pro vás článek přínosný?