Hlavní navigace

GeForce GTX 590: spotřeba a výkon na hranici ilegality?

14. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již v lednu jsme vás informovali o nadcházející vlajkové lodi Nvidie, neboli chystané dvoučipové kartě GeForce GTX 590. To se ještě spekulovalo o možném vydání dokonce v únoru. Nyní už se vydání před koncem března blíží však opravdu jistotě.

Podle uniklých, oficiálně se tvářících (byť samozřejmě nepotvrzených) slajdů nese karta na jednom dvanáctivrstvém PCB dva plně odemčené čipy GF110. Na kartě se tedy celkem nachází 1024 CUDA jader (obecněji stream procesorů). Oba GF110 jsou obklopeny „svými“ paměťovými čip a jeden z nich operuje s až 1536 MB VRAM. Na kartě se tak nachází celkem 3 GB pamětí GDDR5.

Další zajímavou informací, kterou můžeme vyčíst, je přítomnost desetifázového napájení GPU, kterému dodávají dostatek elektrického proudu dva 8pinové konektory a samozřejmě napájení přes slot základní desky. Teoreticky tak karta může odebírat až 375 W (75 W ze slotu a po dalších 150 W z každého z obou 8pinových konektorů).

Podle dalšího, tentokrát pouze výřezu ze slajdu, je délka karty 28 cm a spotřeba karty ukrutných 365 W. Zdali je  tento únik pravdivý, je těžké říci, ale každopádně by tak karta spotřebou nad 300 W porušila standardy skupiny PCI-SIG. V honbě za prvenstvím již zřejmě Nvidii nestojí v cestě ani standardy ani konkurence. Je ale trochu podezřelé, že by se Nvidia vešla do nižších čísel příkonu než Radeon HD 6990, když u jednočipových karet je v zátěži situace spíše opačná.

Tak jako tak, množství odpadního tepla je potřeba řádně chladit. Za tímto účelem jsou zde dva mohutné pasivy opatřené technologií vapor chamber, ofukovány velkým centrálně umístěným ventilátorem. Jádro je chlazeno společně s paměťovými čipy. Podobně řešené chlazení měla například GTX 295 s jedním tištěným spojem (druhá generace).

Nvidia GeForce GTX 295 druhé generace (s jedním PCB).

Více ze slajdů nevyčteme. Vypadají sice věrohodně a i barevné podání vypadá jako z dílen marketingového oddělení Nvidie, ale jedná se pouze o nepotvrzené informace a spekulace. Je samozřejmě pravděpodobné, že výsledná karta bude mít podobné specifikace i design.

CS24

Vše se snad již oficiálně dozvíme 22. března, což je podle pověstí den, kdy se Nvidia chystá vypustit dvoučipovou bestii v podobě GTX 590 na veřejnost.

Zdroj: XtremeSystems Forums

Byl pro vás článek přínosný?