Hlavní navigace

GeForce GTX Titan možná již 18. února. Vysoký takt GK110 a brutální cena?

11. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdá se, že nová královna nabídky Nvidie je již téměř zde. Grafická karta založená na čipu GK110, která se má jmenovat GeForce GTX Titan, se totiž už stihla mihnout ve dvou zahraničních obchodech. Dozvěděli jsme se díky tomu první podrobnosti a bohužel také cenu, za kterou se bude tato záležitost prodávat.

Do světa se nejprve zásluhou severu VideoCardz.com dostala zpráva o lapsu dánského obchodu Proshop. Ten zařadil předčasně do nabídky GeForce GTX Titan údajně vyráběnou Asusem (a mezitím ji už opět stáhl). Karta má být vybavena 6 GB paměti GDDR5 a specifikovány jsou i výstupy: dva porty DVI, jedno HDMI a DisplayPort. Poněkud zvláštní je, že obchod uvádí jako maximální podporované rozlišení 2560 × 1650 (snad mělo být 1600) bodů. To by vzhledem k ceně a grafickému výkonu mohlo být vlastně málo, takže doufám, že se tento bod nepotvrdí.

Snad nejzajímavější však je prozrazený termín naskladnění, jelikož dává možná indicii k tomu, kdy se karty dostanou na trh. Dle Proshopu je lze čekat 18. února. Cena, kterou obchod stanovil, je však poněkud nekřesťanská. S daní z přidané hodnoty činí 7276 korun, ovšem dánských. Neklame­ li mne on­ line kalkulačka, vychází taková suma na nějakých 24 600 korun našich.

GeForce GTX Titan v obchodě Proshop
GeForce GTX Titan v obchodě Proshop

Poté se karta, údajně též ta od Asusu, objevila ještě v obchodu americkém (Austin Computers). Zde se ovšem setkáváme s poněkud konfliktními informacemi. Tento obchod totiž tvrdí, že karta má 512bitovou paměťovou sběrnici (a paměti typu „DDR5“), což ovšem příliš nesedí s tím, co víme o kartách Tesla K20X, které používají stejné jádro. Sběrnice by měla být toliko 384bitová. 

Ovšem Američané se podělili i o takty karty, které by snad mohli (ale nemuseli) mít zjištěné spolehlivěji. Frekvence jsou to nečekaně vysoké. Paměť má vcelku bez překvapení 6008 MHz jako GeForce GTX 680, základní takt jádra na 915 MHz je však na masivní čip skutečně dobrý – Teslám musí stačit něco přes 700 MHz. Navíc má mít Titan turbo až 1019 MHz. Nicméně, pokud by se tyto takty potvrdily, bude to nejspíš znamenat poměrně nezřízenou spotřebu. Jsou­ li však „americké“ takty vysoké, nevím již, jak popsat cenu. Austin Computers totiž mají v ceníku sumu dokonce 1599 USD (čili český ekvivalent by se už dost možná blížil čtyřiceti tisícům, vezmeme­ li v potaz obvyklé přirážky).

GeForce GTX Titan na snímku serveru WCCFtech
GeForce GTX Titan na snímku serveru WCCFtech

A do třetice všeho dobrého (a zlého?). Množinu „poznatků“ o novém zeleném highendu rozšířil web WCCFtech, když publikoval přímo obrázek nové karty. Háček je v tom, že domnělá fotografie je extrémně rozmazaná. Pokud je ovšem pravá, lze z ní vyčíst přítomnost 24 paměťových čipů (na 12 z nich na odvrácené straně PCB ovšem toliko usuzujeme) a tedy oněch 6 GB GDDR5. Karta má rovněž dva konektory pro SLI, takže byste měli být schopni (pomineme­ li finanční stránku) rozběhnout hned čtyři najednou.

S velkou pravděpodobností jde ale o podvrh, jak dokládá srovnání se starými GeForce GTX 200 zveřejněné na videocardz.com.

 

KL24

Napájení je dimenzováno na 300 W (jeden osmipin, jeden šestipin). WCCFtech si myslí, že skutečná spotřeba bude značně nižší, na což bych ale osobně raději nesázel. Na kartě je prý jen jeden konektor pro ventilátor (jediný fukar má i duální GeForce GTX 690, chladič možná bude převzat i pro Titan). Chlazení má být dvouslotové a napájecí kaskáda má čítat 8 + 2 fáze, zde se však kvůli rozmazání fotografie spíše spoléháme na slovo zmíněného webu. Ten prý fotografii údajně znehodnotil kvůli ochránění zdroje.

Zdroje: VideoCardz.com, WCCFtech (1, 2), Austin Computers

Byl pro vás článek přínosný?