Hlavní navigace

Gigabyte M1405: Jekyll & Hyde za pusu

17. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, nový přístup, klávesnice a touchpad

Plusy a mínusy

+ Velmi dlouhá výdrž s přídavnou baterií v ceně

+ Dockovací stanice v ceně

+ Externí desktopová grafika v docku

+ 14" displej v třináctipalcovém těle

- Malý grafický výkon integrované grafiky

- Leský displej na přenosném stroji

- pouze průměrná klávesnice

Značku Gigabyte znají téměř všichni, co si kdy čichnuli ke stavění počítačů. Kvalitní základní desky prodává od roku 1986, a v posledních letech se rozšířila nabídka portfolia o notebooky. Po nepříliš úspěšných pokusech prodávat notebooky na našem trhu zhruba před dvěma lety, se v současnosti opět můžeme setkat s nabídkou této HW společnosti. A nutno dodat, že na první pohled je nabídka modelů a nastavení cen velmi zajímavá.

První vlna s sebou nesla ne příliš kvalitní dílenské zpracování plastů. To se u současných modelů změnilo. Nepatří sice mezi špičku, ale posuv je znatelný. U modelové řady M je navíc víko displeje chráněné hliníkovým překrytím s kartáčovanou povrchovou úpravou a barevným provedením v červené, modré či zlaté. I design působí příjemně. Jednoduché tvary doplňuje jednoduchý prvek křivky u pantů displeje.

To, co M1405 chybí k dokonalosti v designu a kvalitě zpracování, vynahrazuje výbavou a velmi příjemnými prvky společně dodávaného příslušenství v podobě druhé baterie, kterou můžete vložit do slotu místo optické mechaniky, dockovací stanice, která kromě toho, že nabídne skutečně širokou porci rozmanitých portů, skrývá v těle desktopovou grafickou kartu Nvidia GeForce GT220 s 1 GB DDR3 VRAM pamětí. Ta propůjčuje notebooku po zasazení vcelku zajímavé vlastnosti v oblasti grafického výkonu. Nečekejme výkon herních bestií, ale ve spojení s ULV procesorem a cenou pod dvacet tisíc korun se jedná o velmi praktický prvek, znatelně rozšiřující možnosti notebooku.

    

Displej

Tím však výčet nezvyklostí nekončí. Dalším netypickým prvkem je displej. Nejedná se o ultrakvalitní panel, to v této ceně a kategorii nemůžeme očekávat. Gigabyte však zasadil do rozměrů typického třináctkového těla displej s úhlopříčkou čtrnáct palců. Díky poměru stran displeje 16:9 zůstává na vrchní a spodní části víka rámeček displeje ve standardní šíři, nicméně po stranách jeho síla dosahuje necelých osmi milimetrů.

To je zajímavý počin. Statisticky se notebooky se čtrnáctipalcovými displeji netěší příliš velkému zájmu, naopak o palec menší varianty zaznamenávají čím dál větší prodejní úspěchy. Pokud tedy uživatel dostane úspornější rozměry třináctkového těla se zabudovaným větším LCD panelem, rozhodně to nebude důvodem k nespokojenosti.

    

Displej je jinak zcela standardní TN panel s lesklým povrchem a rozlišením 1366 × 768 obrazových bodů. I barevností patří mezi standard a tak jemný nádech do modrých odstínů nepřekvapí. Pozorovací úhly jsou dobré jas podsvícení bude dostačovat i při venkovní práci.

Klávesnice a touchpad

Klávesnice typu chiclet je sice moderní, ale v případě M1405 patří do skupiny méně zdařilých. Rozložení a velikost kláves není špatné, osobně mi ale nevyhovuje pravý sloupek kláves, přesněji umístění klávesy Home, na kterou nezřídka klepnu. Nevymažu pak jeden znak klávesou Backspace, abych opravil chybu, ale odskočím klávesou na začátek řádku a pokračuji se psaním textu na zcela jiném místě.

    

Ano, jde o zvyk a rozumím úsporným důvodům u menších notebooků, ale vzhledem k zaměření notebooku převážně na kancelářskou práci, toto řešení není optimální. Celý blok kláves se mírně prohýbá. Naštěstí to není nijak kritické a situaci zachraňuje dobrá odezva jednotlivých kláves.

Touchpad bohužel patří stále do skupiny dosavadních, malých touchpadu, u kterých se často perete s posuvem stránky na spodním a pravém okraji plochy. Díky malým rozměrům často zasáhnete tyto sektory a místo posuvu kurzoru posouváte celou stránkou.

Konfigurace, dokovací stanice

Konfigurace

Gigabyte je jeden z mála výrobců, který si může navrhnout a vyrobit základní desku přesně podle svých potřeb. To je pro každého výrobce velkou výhodou. Kromě běžných portů jako USB (3×), audio konektory, ethernet či dnes stále více osazovaný HDMI port nalezneme v této cenové kategorii již méně používaný eSATA a na spodní straně pak nalezneme dockovací konektor. Zde se skrývá síla modelu M1405. Samozřejmě, i některým konkurenčním notebookům můžete pořídit dockovací stanici. Většinou však za ní budete muset zaplatit nezanedbatelný peníz a s největší pravděpodobností budete moci zapomenout na externí grafickou kartu.

    

V notebooku dále naleznete Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1+EDR a na přání lze při koupi objednat instalaci 3,5G modulu, který z notebooku vytvoří výborný pracovní nástroj na cesty. M1405 řeší i ochranu a to jak zámkem Kensington, tak i integrovanou čtečkou prstů vsazenou mezi potvrzovací klávesy touchpadu. Příjemnou funkcí, kterou u Gigabyte podle mého vyřešili velmi elegantně, je zjištění stavu nabití baterie ve vypnutém stavu. Stačí stisknout pravé potvrzovací tlačítko touchpadu a kapacitu baterie indikuje šest modrých diod na hraně po pravé straně touchpadu, které jinak slouží pro indikaci práce HDD, nabíjení, zapnutí 3G, Wi-Fi či Bluetooth. Webová kamera a interní mikrofon je dnes standardem a nikoho nepřekvapí.

Dokovací stanice

V dokovací stanici u testovaného modelu je grafický čip Nvidia GeForce GR220. Ten se zapíná pouze při připojení monitoru. U nově přicházející generaci doků, která však ještě do termínu testu M1405 nedorazila, bude použita grafika Nvidia GeForce GT430 s 1GB VRAM, novější verzí OpenGL a DirectX11. Výkon této karty pak bude možné využít i bez externího monitoru. Bude stačit pouhé zasazení notebooku do dockovací stanice a stroj začne využívat sílu desktopové grafiky.

    

Zároveň má tato novější grafická karta nižší spotřebu, což u dockovací stanice ovlivní hlavně její hlučnost. To je jen a jen dobře protože u testovaného docku s GT220 je ve večerních hodinách hlučnost větráku poměrně znatelná.

Na dockovací stanici pak nalezneme tyto možnosti připojení: na levém boku HDMI a DVI včetně audio in/out 3,5mm jack konektorů, na zadní stěně šest USB, ethernet, VGA, napájecí konektor, a zámek Kensington. Na pravém boku je umístěno ovládání mechanismu zámku. Na vrchní části pak nalezneme dockovací konektor a v pravé horní části hlavní vypínač a tlačítko pro odpojení notebooku bez nutnosti jeho vypínání.

    

Výkon, výdrž a hluk, pro koho

Výkon, výdrž a hlučnost

Pracovní den s notebookem je i přes uvedené drobné mouchy příjemný. Úsporný ULV procesor Intel SU7300 s pracovní frekvencí 1,3 GHz, kterou technologie Smart Turbo umí navýšit až na 1,6 GHz, nebourá výkonnostní rekordy, pro kancelářské potřeby je však naprosto dostatečný a to samé platí o brouzdání po internetu. Ani flashové stránky jej nepřekvapí. Integrovaná grafika Intel GMA 4500MHD je v dnešní době spíše jen do počtu, ale i pro tu platí, že na kancelářské potřeby je zcela dostatečná.

   

Tělo notebooku při své síle necelých třech centimetrech zapadne i do útlých brašen, ve kterých ani po celém dni nošení nehrozí prodloužení paže či pokřivení páteře. Hmotnost 1,62 kg se základní šestičlánkovou baterií a optickou mechanikou patří mezi nejlepší ve své třídě. Velmi příjemná byla výdrž notebooku. Ta byla výborná jednak díky úspornému procesoru, ale velkou zásluhu má i přídavná baterie, kterou stejně jako dockovací stanici dostanete k modelu M1405 zdarma. Jedná se o Li-Pol baterii se třemi články (interní v notebooku je taktéž Li-Pol, ale s šesti články), která po zasunutí do slotu optické mechaniky poskytne v součtu s vnitřní baterií celkovou kapacitu zhruba 30,5 Wh.

To i při poloviční intenzitou podsvícení čtrnáctipalcového displeje, zapnutou Wi-Fi a sledováním DivX filmu vystačí na 6,5 hodiny provozu. Prohlížení náročnějších webových stránek, včetně těch flashových vykázalo zhruba stejnou výdrž a test výdrže baterie při kancelářských nárocích potrápilo baterii dokonce pokořilo hranici 8 hodin. Co bylo po celou dobu práce s notebookem velmi příjemné, byl jeho chladný a tím pádem i tichý chod. Procesor při běžné práci pohyboval v rozmezí 40 až 45 stupňů Celsia, pevný disk pak lehce na 30 stupňů.

   

Nevkročíš dvakrát do stejné řeky

Je to tak, i když se Gigabyte pokouší již podruhé o získání části tuzemského trhu, situace je přeci jen trochu jiná a díky vcelku agresivní cenové politice, zlepšenému zpracování, které sice nedosahuje úrovně silných značek, ale dalo by se o něm hovořit jako o lepším průměru, může být úspěšný.

Modelem M1405 by Gigabyte mohl oslovit nejen firemní sféru, ale právě díky ceně, která se na internetových shopech pohybuje v průměru kolem 19 000 Kč, a možnosti získat ve spojení s dokovací stanicí poměrně slušný hrací stroj i početnou skupinu studentů, kterým bude jistě vyhovat úhlopříčka větší než kterou nalezneme u minibooků či dokonce netbooků, ale při zachování přijatelných rozměrů a malé hmotnosti.

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

 

Gigabyte M1405 14"

Cena

cca 18 990 Kč s DPH za komplet s dockem a přídavnou baterii

Zapůjčil

Gigabyte CZ, www.gigabyte.cz

 

CS24

Specifikace

Procesor

Intel Core 2 Duo SU7300 ULV 1,4 GHz, Smart Turbo 1,6 GHz

Operační paměť (vestavěná)

4 GB (DDR3)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

8 GB

Pevný disk (velikost)

500 GB

Pevný disk (rychlost)

5400 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

n/a

Optická mechanika (rychlost)

n/a

Velikost displeje (palců)

14

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

Intel GMA 4500MHD / Nvidia GeForce GT220 v dockovací stanici v ceně

Grafická paměť

1024 MB

Wi-Fi

b/g/n

Bluetooth

2.1 + EDR

Mobilní komunikace

3,5G na objednávku

Operační systém

Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit

Porty (s výjimkou USB)

notebook: VGA, HDMI, ethernet, eSATA, audio, dock: D-SUB, VGA, HDMI, DVIethernet, audio

Počet USB portů

notebook 3 × USB 2.0, dock: 6 × USB 2.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet SD, SDHC, MMC, MS, MS Plus

Rozměry

328, 3 × 230 × 27,6 mm

Hmotnost

1,62 kg (batt + opt.mech.), 1,75 (2 × batt)

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

3 813; dock: 13 510

3DMark03 (body)

1 642, CPU 483; dock: 17 787, CPU 583

3DMark05 (body)

998, CPU 5 537; dock: 7 962, CPU 3 827

3DMark06 (body)

671, CPU 1 118; dock: 5 224, CPU 1 188

3DMark Vantage (body)

P15, CPU 2 517, GPU 11;, dock: P 2 453, CPU 2 552, GPU 2 422

PCMark05 (body)

test proběhl bez výsledků; dock: CPU 3 039, Mem 3 086, GPU 4 515, HDD 3 409

PCMark Vantage (body)

neproveden; dock: CPU 2 734, Memory 2 284, TV & Movie 1 781, Game 2 780, Music 2 956, Communication 2 541, Productivity 2 158, HDD 2 382

HDTune (MB/s; ms)

48,4 MB/s, 17,3 s

SiSoft Sandra 2010

CPU  8,82 GFLOPS / 13,87 GIPS; Mem 3,89 GB/s

CrystalDisk Mark 3

Seq: 75,51 / 76,35 MS/s

Devil May Cry 4

1280 × 720, low: 11 / 10 / 12 / 11 fps; dock: 1280 × 720, low: 116 / 97 / 118 / 85

Cinebench R11.5

CPU 0,76 (0,37) pts; OpenGL chyba; dock: OpenGL 15,61 fps

x264 BenchMark HD v3.0

18,88 / 4,5 fps

Divx Converter

1:46 hod.; dock: 1:41 hod.

Windows 7 Experience Index

3,2, CPU 4,1, Mem 4,7, GPU 3,2, Game 3,2, HDD 5,7; dock: 4,1, CPU 4,1, Mem 4,8, GPU 6,5, Game 6,5, HDD 5,7

Výdrž web* (čas)

6:31 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

8:23 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

6:28 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

Byl pro vás článek přínosný?