Hlavní navigace

Gigabyte prý vydá nereferenční Vegy 64 za 2–4 týdny. Kolovaly zprávy, že jsou zrušené

29. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: AMD

Radeony Vega měly při svém uvedení zpoždění a už je asi jisté, že kvůli problémům ve výrobě budou mít sekeru i jejich nereferenční verze, které už patrně nestihnou dřív uváděný zářijový termín. Předevčírem vyvolala pozdvižení zpráva, že by ji dokonce někteří výrobci mohli zcela „odpískat“ a na výrobu jejích referenčních verzí úplně rezignovat. Nakonec to nicméně může být o něco optimističtější.

Fanoušci Radeonů asi docela znervózněli, když se na webu tento týden objevila zpráva německé odnože Tom's Hardware (do angličtiny ji tlumočil třeba server VideoCardz), podle které na Vegou obrazně řečeno zlomila hůl firma Gigabyte – tedy jeden z větších výrobců grafik. Tom's Hardware se ptal výrobců na to, jak jsou na tom jejich plány na nereferenční Vegy a údajně se nakonec dopracoval k tomu, že Gigabyte nereferenční model vůbec nechystá. Tedy alespoň ne od plné verze Radeon RX Vega 64. Podle Tom's Hardware se prý Gigabyte i jiní výrobci nyní už soustředí na přípravě nereferenční GeForce GTX 1070 Ti od Nvidie (což by také byl zajímavý detail). Gigabyte prý ještě zvažuje jen vytvoření nereferenčního Radeonu RX Vega 56, tedy levnější ořezané verze.

Pokud by se toto potvrdilo, šlo by o velký průšvih, jelikož málokdy by asi výrobce dobrovolně úplně ponechal běžet šanci podchytit nový model GPU. Pro Vegu 64 by to bylo hodně zlé vysvědčení.

MMF24

Nicméně docela záhy se objevila protichůdná informace pro změnu nizozemského Hardware.info. Ten se na toto zeptal zase svých zdrojů a od údajně důvěryhodného informátora slyšel opak. Podle jeho zprávy Gigabyte (případně značka Aorus, která mu patří) nereferenční Radeony RX Vega 64 chystá. Podle Hardware.info jich dokonce má být „několik“. Firmy většinou vydávají třeba dvě verze s různými takty, teoreticky by mohlo být i víc druhů chladičů, výbavy či RGB LED. Nicméně to, že Vega 64 firmě Gigabyte ani nestojí za námahu, by podle Hardware.info neměla být pravda.

Nahoře Radeon RX Vega 56 s referenčním chladičem, pod ním limitovaná RX Vega 64 (Foto: HardwareCanucks) Nahoře Radeon RX Vega 56 s referenčním chladičem, pod ním limitovaná RX Vega 64 (Foto: HardwareCanucks)

Zajímavé je, že Hardware.info z této příležitosti kromě dementi předchozí informace zdá se dokázal dostat také jeden pozitivní výsledek, díky čemuž se aspoň nedá říct, že jsme v celé této aktualitě bavili zbytečně o ničem. Zdroje Holanďanů totiž údajně také sdělily, kdy by se ony nereferenční Vegy mohly dostat na trh. Údajně to má být někdy v 42. nebo 43. týdnu roku, což by znamenalo mezi 16. a 29. říjnem, jinými slovy někde v druhé polovině měsíce. Pracovní týdny jsou obvykle jednotkou, v které firmy své harmonogramy vedou, a pokud by tyto zvěsti byly pravdivé, šlo by o celkem dobrou zprávu. Doposud jsme žádná konkrétní data ohledně nereferenčních RX Vega neměli, jen údaje o tom, „do kdy se určitě neobjeví“. Doufejme tedy, že se toto potvrdí a že to také snad znamená, že už v oné polovině října neuspokojivá kapacita výroby nebude problémem.

Byl pro vás článek přínosný?