Hlavní navigace

Gigabyte svolává desky s X79, hoří jim napájecí obvody

28. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před týdnem jeden japonský overclocker zaznamenal na video, kterak se mu při zátěžovém testování po údajně nijak extrémním přetaktováním s kouřovými efekty odporoučela základní deska Gigabyte GA-X79-UD3. Evidentně se ale nejednalo o izolovaný případ. Gigabytu se údajně ozývali overclockeři, kterým desky taktéž umřely po mírném zvýšení napětí procesoru. Tchajwanský výrobce nyní svolává téměř všechny desky s čipsetem Intel X79 s paticí LGA 2011, kromě již zmiňované UD3 také UD5 a luxusní model G1.Assassin 2.

G1.Assassin 2 je ironií osudu nebezpečný především sám sobě

Problém je podle serveru techPowerUp způsoben kombinací špatného firmware a nekvalitních komponent použitých v napájecích obvodech. Prozatím Gigabyte vydalo nové verze BIOSu (odkazy naleznete v tiskové zprávě zde). Ty u zmíněné trojice desek při vysoké zátěži, kdy hrozí poškození napájecí kaskády, podtaktují procesor.

Majitelé postižených modelů budou moci zničené i ještě funkční desky poslat Gigabytu a obdrží nový kus, avšak zřejmě až v okamžiku, kdy budou dostupné opravené verze. Zároveň se desky pochopitelně stahují i z obchodů.

Zdroj: techPowerUp, VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?