Hlavní navigace

Gigabyte Z97X-SOC Force: černo-oranžový drak zrozený pro přetaktování

12. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

OC série aneb velmi decentní černo-oranžové ladění

Nové generace overclockerských základních desek Gigabyte OC Force byla oproti té předchozí mírně přepracována a již nezastupuje to nejvybavenější a téměř nejdražší, co šlo v sortimentu společnosti Gigabyte nalézt (dražší byl jen model G1.Sniper 5). Současná generace má mnohem blíže k Z87X-OC s nějakou výbavou navíc.

V balení naleznete trochu bohatší příslušenství, jelikož se přeci jen jedná již o high-endový model. Kromě čtyřech kabelů SATA, několika manuálů, záslepky pro zadní IO panel a instalačního DVD se v něm nachází ještě SLI a CrossFire můstek, káblíky, které umožní připojení hrotů multimetru pro měření napětí různých částí desky a komponent a nakonec ještě plechový držák rozšiřujících karet.

Gigabyte Z97X-SOC Force Gigabyte Z97X-SOC Force

Gigabyte Z97X-SOC Force
Gigabyte Z97X-SOC Force

Deska doznala menších barevných úprav, kdy je zastoupení oranžové větší. Opět je tato barevná kombinace velmi decentní a povedená a Gigabyte je za ni chválen všude možně. Rozvržení je klasické a oproti Z87X-OC Force zde není žádný větráček na pasivu, což je jen dobře. Již na první pohled je jasné, že je oproti minulé generaci o něco chudší.

Gigabyte Z97X-SOC Force
Gigabyte Z97X-SOC Force

Gigabyte Z97X-SOC Force
Gigabyte Z97X-SOC Force

Napájecí kaskáda je osmifázová (nezdvojená) a o její chlazení se stará černo-oranžový pasiv s nápisem Ultra Durable. Pasiv má i výřez pro heatpipe, tudíž je otázka, jestli se třeba do budoucna nechystá nějaký vybavanější model OC. Může se však jednat také o univerzální úpravu, jelikož některé nové desky Gigabyte mají velmi podobný pasiv i s heatpipe, například Z97X-UD7 TH. Chladič je naprosto dostatečný a ani při přetaktování se nijak více nezahřál. Co je určitě podstatné, tak všechny prvky napájecí kaskády procesoru jsou na jedné straně, což umožňuje pro extrémní přetaktování snadnější izolaci okolí patice.

Gigabyte Z97X-SOC Force
Gigabyte Z97X-SOC Force

Chladič čipsetu je rovněž v černo-oranžové kombinaci a s logem Gigabyte. Ač je to pro čipset Z97 poměrně zbytečné, jelikož má velmi malý příkon, má chladič i žebrování. Počas testování zůstal naprosto chladný a udržel se na téměř pokojové teplotě 29 °C (v těchto horkých dnech mám v místnosti běžně okolo 26–27 °C).

Gigabyte Z97X-SOC Force
Gigabyte Z97X-SOC Force

Konektorů SATA je v tomto případě „pouze“ šest, tedy všechny nativní přímo z čipsetu. Žádný přídavný řadič SATA 6 Gb/s se na desce nenachází. Rovněž lze ze dvou konektorů SATA udělat i SATA Express. Vedle této šestice se nachází ještě dva porty USB 2.0, které jsou určené vyloženě pro overclockery, jelikož právě touto stranou bývají desky při extrémním přetaktování natočeny k overclockerovi.

Gigabyte Z97X-SOC Force
Gigabyte Z97X-SOC Force

Pro rozšiřující karty je připraveno sedm slotů. Čtyři jsou velké PCIe ×16, samozřejmě ne všechny s šestnácti linkami. První slot je plnohodnotný, druhý má pouze čtyři linky, třetí má osm linek. Poslední čtvrtý slot využívá linek PCIe z čipsety a má tedy jen čtyři ve verzi 2.0, zatímco první tři využívají linek z procesoru ve verzi 3.0.

 

Při osazení více grafických karet může být teda rozvržení následovné: 16+0+0+0, 8+0+8+0, 8+4+4+0 a 8+4+4+4. Jak tedy vidíte, více jak dvě grafické karty nemá do této desky smysl osazovat, jelikož by jejich výkon byl degradován omezenou propustností. Při osazení čtvrtého slotu PCIe ×16 s označením PCIEX4_2 navíc bude nefunkční jediný slot PCIe ×1, který s ním sdílí svou linku. Pro nějaké starší karty jsou k dispozici dva sloty PCI.

Gigabyte Z97X-SOC Force
Gigabyte Z97X-SOC Force

Konektor pro připojení portů USB 3.0 nacházajících se na panelu skříně je na spodní hraně pod chladičem čipsetu. Jak jste si jistě již všimli, nemá Z97X-SOC Force slot M.2. Na jednu stranu je to škoda, na druhou stranu nevím, kam by se ještě dal umístit tak, aby nevznikaly problémy při extrémním přetaktování (respektive aby byl co nejdále od patice procesoru kvůli zamrznutí).

Gigabyte Z97X-SOC Force
Gigabyte Z97X-SOC Force

Co je pro sérii OC typické, je hromada tlačítek, přepínačů, konektorů a stavového displeje v pravém horním rohu. Všechno tohle je určeno zejména pro extrémní přetaktování. Nejdůležitější z těch černých jsou tlačítka pro změnu hodnoty BCLK a násobiče a samozřejmě tlačítko pro zapnutí/vypnutí. Malý bílý spínač slouží pro Reset a přepínače slouží k volbě BIOSu, se kterým má deska naběhnout (má dvě paměti pro BIOS), případně jestli má nabíhat vždy pouze z jednoho. Jistě jste také zaznamenali dvě čtveřice přepínačů úplně nalevo. Ty slouží pro vypnutí jednotlivých slotů pro paměti a také pro vypnutí slotů PCIe ×16, se kterými by v případně neosazení mohly při zamrznutí být problémy. Nesmí chybět samozřejmě ani body a konektory pro měření napětí a stavový displej.

Gigabyte Z97X-SOC Force
Gigabyte Z97X-SOC Force

Jako zvukový kodek Gigabyte použil nejnovější Realtek ALC1150, což je určitě dobrá volba. Síťový čip není od Intelu, jak to u desek vyšších kategorií v naprosté většině bývá, ale je použit Qualcomm Atheros Killer E2201, tedy „herní“ síťovka. Jak však uvidíte, podle naměřených výsledků bych raději volil Intel I218V.

Gigabyte Z97X-SOC Force Gigabyte Z97X-SOC Force

Zadní panel je plnohodnotný a není ochuzen o nic, co byste mohli v dnešní době postrádat. Celkem osm portů USB (čtyři 2.0 a čtyři 3.0), kombinovaný port PS/2 pro klávesnici i myš, ethernet a šestici jacků doplňuje čtveřice grafických výstupů integrované grafiky procesoru (D-Sub, DVI, HDMI i DisplayPort).

Gigabyte Z97X-SOC Force
Gigabyte Z97X-SOC Force

Specifikace

Gigabyte Z97X-SOC Force
podporované procesory Intel Core 4. a 5. generace
patice LGA 1150
čipová sada Intel Z97
operační paměť DDR3 800–3300 MHz
počet paměťových slotů/maximální velikost 4/32
druhy napájecích konektorů 1× 24pin 1× 8pin 1× 4pin
formát ATX
zvukový kodek Realtek ALC1150
počet zvukových kanálů 7.1
síťová karta/čip 1× 1 Gb/s, Qualcomm Killer E2201
PCI-Express sloty 4× PCI-E ×16, 1× PCI-E ×1
PCI sloty 2
USB 2.0 4 na zadním I/O panelu, 4 rozšiřující
USB 3.0 4 na zadním I/O panelu, 4 rozšiřující
SATA 6× SATA 6 Gb/s (1× SATA Express)
PATA ne
FDD ne
příslušenství 4× SATA kabel, manuály, instalační CD/DVD, zadní plechová záslepka, SLI a CrossFire můstek, káblíky pro hroty multimetru
 
cena [Kč] 5 250

OC série aneb velmi decentní černo-oranžové ladění

Provozní vlastnosti, přetaktování, propustnost USB 3.0 a ethernetu

Provozní vlastnosti, přetaktování, propustnost USB 3.0 a ethernetu

České zastoupení společnosti Intel nám na testy základních desek poskytlo procesor Intel Core i7-4770K, za což děkujeme.

Testovací sestava
procesor Intel Core i7-4770K
základní deska dle testu
grafická karta MSI GeForce GTX 580 Lightning
operační paměť Corsair Dominator Platinum
pevný disk Kingstony HyperX 3K 120 GB, Intel X25-V 40 GB, Western Digital VelociRaptor 74 GB
zdroj Corsair RM550, Antec HCP-1200
chladič Enermax ETS-T40
operační systém Windows 8.1 Professional, 64bit
ovladač grafické karty GeForce Driver 320.49 WHQL

 

Pro měření spotřeby jsme použili 550W zdroj Corsair RM550, který se k takové sestavě hodí mnohem více. K testům přetaktování poté pro jistotu používáme 1200W zdroj Antec HCP-1200.

 

Teploty

Teplotu pasivů měřeníme kontaktním termometrem Voltcraft PL-120 T2, abychom se tak případně vyhli nepřesným měřením bezkontaktními teploměry na lesklých plochách.

 

Chlazení základní desky je naprosto dostatečné a ani s vysokým přetaktováním a vodním chlazením (kvůli kterého nebude například okolo patice procesoru takový průtok vzduchu jako se vzduchovým chladičem) rozhodně žádný problém nenastane.

Přetaktování

Navzdory horkým dnům jsem se rozhodl zkusit přetaktování s druhým kusem procesoru Core i7-4770K, který byl jeden z těch nejnovějších a přímo z obchodu. Jelikož je tato deska určena výhradně pro přetaktování, potřeboval jsem z ní dostat co nejvíce. Bohužel ani aktuální kus nebyl schopen žádných excelentních výsledků, jak vidíte níže.

4733 MHz při napětí 1,348 V není špatný výsledek, ale jakýkoliv krok výše vyžadoval zvýšení napětí a to způsobilo růst teploty v zátěži nad 85 °C, což považuji za ještě jakž takž přijatelnou hranici pro procesory Intel. Největší zkouškou by tato základní deska prošla pravděpodobně pod kapalným dusíkem, k čemuž se třeba časem dostaneme.

 

USB 3.0

K měření rychlosti čtení na portu USB 3.0 využíváme externí SSD Transced ESD200.

Ethernet

Hodnocení Gigabyte Z97X-SOC Force

Hodnocení Gigabyte Z97X-SOC Force

Byla degradace modelu OC Force o úroveň níže dobrým krokem? Těžko říct, to už musí přehodnotit Gigabyte, zda se tento krok vyplatil. Každopádně můžeme říct, že se nejnovější model Z97X-SOC Force povedl.

Gigabyte Z97X-SOC Force
Gigabyte Z97X-SOC Force

Ač se jedná hlavně o základní desku pro extrémní přetaktování, klidně ji můžete zvolit i pro své například herní PC. Porovnáme-li ji s asi největším konkurentem MSI Z97 MPower Max AC (recenze), chybí modelu Gigabyte WiFi a Bluetooth, slot M.2, má méně konektorů SATA a méně portů USB 3.0. Na druhou stranu má více slotů PCIe ×16 (byť ne plnohodnotných), konektor SATA Express, lepší výbavu a také mnohem lepší rozložení součástek pro extrémní přetaktování. Navíc je o zhruba 400 Kč levnější. Volba tedy záleží vyloženě jen na vašich sympatiích a potřebách.


Graf ceny produktu Gigabyte GA-Z97X-SOC Force poskytuje server Heureka.cz

Celkově tedy základní desku Gigabyte Z97X-SOC Force hodnotíme jako velmi povedenou, kvalitní a v určitém směru i bohatě vybavenou. Respektive mě ani pro „nadupaný“ herní počítač nenapadá, co by jí chybělo. Určitě je škoda absence slotu M.2 a přepínače PLX, díky kterému by sloty PCIe ×16 měly k dispozici „více linek“. Cena zhruba 5250 Kč je taktéž na výbavu a kvalitu této základní desky přijatelný a je zdatným konkurentem pro modely ostatních výrobců.

 

Za zapůjčení základní desky Gigabyte Z97X-SOC Force děkujeme společnosti Gigabyte

Za zapůjčení externího SSD ESD200 děkujeme společnosti Transcend

Za zapůjčení procesoru Intel Core i7-4770K děkujeme českému zastoupení společnosti Intel

KL24

Za zapůjčení dalších testovacích komponent děkujeme společnostem KingstonEnermaxAntec a Noctua

Byl pro vás článek přínosný?