Hlavní navigace

Gmail indikuje, že e-mail na cestě k příjemci nebude chráněn šifrováním

10. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google nachystal dvě novinky pro Gmail, které zlepší zabezpečení, resp. přehled o zabezpečení. Kromě toho, že firma stejně jako loni při příležitosti Dne bezpečnějšího internetu rozdává 2 GB navíc pro Drive, aby uživatele motivovala k provedení bezpečnostní kontroly účtu, přidá do Gmailu ikonu s rozbitým zámkem, jež bude indikovat stav, kdy příjemce zprávy používá službu, jež nepodporuje šifrování pomocí TLS.

Zámek naznačí, že zpráva nebude na cestě k příjemci zašifrována
Zámek naznačí, že zpráva nebude na cestě k příjemci zašifrována | Foto: Google

To totiž Gmail podporuje pro šifrování e‑mailů při přenosu. Šifrování ovšem musí podporovat obě služby, které si vzájemně vymění zprávy. Pokud tomu tak není, e-mail odchází v nešifrované podobě, tudíž jej po cestě někdo může odchytit a jeho obsah bez problému přečíst. Gmail vás indikátorem případně upozorní na skutečnost, že bude vaše sdělení odesláno v nešifrované podobě, takže si toho budete plně vědomi.

 

Druhým zásahem je indikace stavu autentifikace. Pokud nebude moct být původ příchozí zprávy ověřen, na místě, kde se běžně ukazuje profilová fotografie uživatele, uvidíte raději otazník. Opět nejde o nic drastického, ale změna vám pomůže uvědomit si, že by něco mohlo být špatně. Označení zpráva přirozeně nemusí být vždycky podvodná, ale prověřování není nikdy dost.

Novinky by v Gmailu měly být dostupné v tomto týdnu. My je ještě zatím nevidíme, co vy? Každopádně bezpečnosti zdar!

KL24

Neověřený odesílatel bude označen otazníkem
Neověřený odesílatel bude označen otazníkem | Foto: Google

Zdroj: Official Gmail Blog

Byl pro vás článek přínosný?