Hlavní navigace

Google a Intel představují další chromebooky a novinky v Chrome OS [živě]

Sdílet

Zdroj: Redakce

V 19:00 našeho času odstartuje v sanfranciské Terry Gallery tisková konference Googlu a Intelu věnovaná ekosystému Chrome OS. Google zřejmě oznámí novinky v operačním systému Chrome OS, Intel pravděpodobně představí nová zařízení s jeho aktuálními procesory. Možná se dočkáme i oficiálního prodeje chromepočítačů v Česku.

Detaily zatím neznáme, ale kolem Chrome OS byl za poslední týden velký šrumec.

1. Výrobci jsou už připraveni na prodej v ČR

Společnosti Asus i Acer už jsou připraveny začít prodávat nové počítače i na tuzemském trhu, brání jim v tom pouze Google. „Je nám to velice líto, ale uvedení chromebooků na český a slovenský trh nezávisí v tomto okamžiku na Aceru, ale na rozhodnutí společnosti Google, které je zatím ‚ne’. Mrzí nás to, ale není toho už více, co bychom mohli zatím pro to udělat. Dáme vědět, pokud se cokoliv změní,“ tvrdí Acer.

Acer Chromebook C720
Acer Chromebook C720

2. Asus chystá nový chromebook C200 a možná i C300

„Cédvoustovka“ už je jistá. Blog Promevo dnes opět zveřejnil první recenzi. Chromebook má 11,6" lesklý displej s rozlišením 1366 × 768 px. Dotykový není. O výkon se postará dvoujádrový Celeron N2830 s frekvencí 2,16 GHz (2,4 GHz v režimu Turbo). Jde o architekturu Bay Trail-M a SoC by lépe odpovídalo označení Atom. Podle benchmarků je rychlostně mezi ARMovými Exynosy, které používá Samsung nebo HP, a Celeronem 2955U, jenž najdete u Aceru C720 nebo chromeboocích od Dellu či Lenova.

Stejně jako u nich má i C200 jen 2 GB paměti a 16 GB úložného prostoru. Ten doplníte pomocí SD karty nebo dvojice USB (jeden 3.0, druhý 2.0). Chrome OS ale spoléhá především na cloudové úložiště Google Drive. Chroomeboku nechybí ani výstup HDMI. Hlavním tahákem je až desetihodinová výdrž a velký touchpad. Stále ještě čekáme na cenu, dostupnost a potvrzení spekulací, že má C200 pasivní chlazení. Model C300 dle všeho nabídne 13,3" displej.

 

3. Lenovo má chromebooky i pro běžné spotřebitele

Největší výrobce počítačů na světě v lednu představil už druhou generaci chromebooků. Ty nicméně prodával jen do škol, v běžné komerční distribuci se neobjevily. To se mění. Lenovo právě dnes uvedlo dvě novinky N20 a N20p. Péčkový model má dotykový displej a vyšší cenu, jinak se neliší.

Lenovo Chromebook N20 a N20p Lenovo Chromebook N20 a N20p

Řada Lenovo N20 rovněž nabízí 11,6" displej s rozlišením 1366 × 768 px, dvoujádrový Celeron (Haswell), 2 GB RAM a úložiště s kapacitou 16 GB. Od konkurence se odlišuje hlavně konstrukcí. Displej drží kloub, díky kterému jej lze otočit až o 300 stupňů (viz fotka). Hodit se to bude pro čistě dotykové ovládání. U obyčejné verze to až taková výhoda není ani pro sledování videa.

Lenovo N20 je tlusté pouze 17,9 mm, hmotnost je o něco vyšší než u konkurence (1,4 kg). Nedotykový model N20 bude stát 279 dolarů, dotykový N20p je za 329 dolarů. Prodej odstartuje v červenci a srpnu.

4. Asus Chromebox s Core i3

Nettop Asus Chromebox s Celeron 2955U a 2 GB RAM se už asi měsíc prodává za 179 dolarů. Výrobce ale připravuje také silnější verze s procesory Intel Core i3 a i7. Ten první se dnes dostal do nabídky Amazonu, model s Core i3 stojí více než dvojnásobek, 399 dolarů. Stále přitom obsahuje jen 2 GB RAM. Paměť lze doplnit, úložiště vyměnit, Chromebox je totiž upgradovatelný. Ale nakonec není pasivně chlazený, jak se spekulovalo při uvedení.

Asus Chromebox
Asus Chromebox

5. První olina s Chrome OS

Amazon nově začal prodávat i další dříve oznámené novinky. All-in-one počítač Chromebase od LG stojí 350 dolarů. Má 21,5" displej (IPS) s rozlišením 1920 × 1080 px a opět Celeron 2955U, 2 GB RAM a 16 GB flash paměti.

Chromebase
LG Chromebase

6. Téměř kožené Samsungy

V nabídce jsou čerstvě také dva Chromebooky 2 od Samsungu. Menší 11,6" má rozlišení 1366 × 768 px, pomalejší čipset Exynos Octa a vydrží osm hodin. Větší 13,3" se pyšní rozlišením 1920 × 1080 px, výkonnějším čipsetem a o půl hodiny delší výdrží. Oba disponují 4 GB RAM a 16 GB flash paměti. Menší stojí 319 dolarů, větší 399 dolarů.

Samsung Chromebook 2
Samsung Chromebook 2

7. Nové funkce v systému

V šestitýdenním cyklu, kdy Google vydává aktualizace prohlížeče Chrome, zároveň vylepšuje také Chrome OS. Jedny z budoucích novinek už známe, Google chystá odemykání systému pomocí mobilu, do cloudu přesune všechna data nebo nový víceuživatelský režim. Nedávný záznam v projektu Chromium zase prozradil podporu protokolu MTP. Ten je důležitý hlavně kvůli mobilům a tabletům s Androidem, které se jinak po připojení k Chrome OS nezobrazí ve správci souborů.


 

Živě z akce

[19:15] Intel připomněl, že je s chromebooky spojený už od začátku. I úplně první prototyp Cr-48, který Google představil v půlce roku 2011, běžel na jeho Atomu. Dnes jsou procesory Intelu v ekosystému Chrome OS nejrozšířenější. Ale také nejrychlejší, jediné s podporou 64b instrukcí a jediné, které kromě chromebooků podporují i jiné formáty jako all-in-one (chromebase) a nettopy (chromebox). Intel se tak jasně vymezil oproti Samsungu, který do nových zařízení nasazuje vlastní čipsety Exynos založené na jádrech ARM.

Současné počítače s Chrome OS a Intelem
Současné počítače s Chrome OS a Intelem

[19:18] Google se nezapomněl pochlubit, jak se Chromebookům daří v prodejích i uživatelské spokojenosti na Amazonu. Na Chromebooky už přešlo také 10 000 škol.

[19:20] Novinkou v Chrome OS bude asistent Google Now. V offline režimu budou dostupné filmy ze služby Play Movies. Ty u nás ale stejně nefungují.

[19:22] Intel je po Googlu druhým největším přispěvatelem do kódu Chromia, projektem stojícím za Chromem a Chrome OS.

[19:24] Intel si troufnul i na přímé srovnání ARMu a x86. Procesor Samsungu označil jako non-Intel. :-) Výkony ověřil v hangoutu a webové hře. ARM prohrál, videokonference byla trhanější, stejně tak hra. Intel ale srovnává s dva roky starým čipem, protože Samsung ještě nový Chromebook 2 s Exynosem Octa nezačal prodávat.

Proč je prý Intel lepší
Proč je prý Intel lepší 

[19:27] Kromě Aceru uvede chromebook s procesorem Core i3 také Dell. Oba budou stát 349 dolarů.

[19:28] Dočkalii jsme se oficiálního uvedení 11,6" Asusu C200 a 13,3" Asusu C300.

[19:29] Asus, Acer, Toshiba a Lenovo během roku uvedou nové chromebooky s levnějšími a úspornějšími procesory Bay Trail. Ty slibují výdrž až 11+ hodin, budou pasivně chlazené, lehké, tenké (18 mm) a připojí se i k Wi-Fi 802.11ac.

Intel představil chromebooky s Bay Trailem
Intel představil chromebooky s Bay Trailem 

[19:31] Intel chystá referenční OEM chromebooky do škol. Dříve dělal levné přístroje s Windows, teď se přeorientoval na Chrome OS. Jako první tyto přístroje obranduje společnost CTL.

[19:35] Ve druhé polovině roku bude v prodeji více než 20 různých chromezařízení se srdcem od Intelu. Počítá se s výrobci Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, LG, Toshiba a nováčky Hexa a CTL.

V druhé polovině roku bude v prodeji více než 20 zařízení s Chrome OS
V druhé polovině roku bude v prodeji více než 20 zařízení s Chrome OS 

MMF24

[19:40] Bohužel jsme se nedozvěděli nic nového o rozšíření dostupnosti počítačů s Chrome OS do dalších zemí včetně Česka.

Souhrn dnešních novinek
Souhrn dnešních novinek 

Byl pro vás článek přínosný?