Hlavní navigace

Google a Microsoft dostanou internet do Indie. První pokryje nádraží, druhý vesnice

28. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pomineme-li Čínu a USA, Indie je se svými více než 100 miliony uživatelů internetu třetí na světě (spolu s Japonskem a Brazílií). Potenciál je ale mnohem vyšší, protože miliarda Indů k celosvětové síti stále přístup nemá. Dvě z největších firem světa to ale chtějí změnit. Jistě na to má vliv i to, že obě vedou Indové a ti vědí, jakou roli v zemi hraje byť jen základní přístup ke vzdělání a informacím.

Do konce roku 2016 bude rychlé Wi-Fi ve 100 hlavních nádražích v Indii
Do konce roku 2016 bude rychlé Wi-Fi ve 100 hlavních nádražích v Indii

Sundar Pichai z Googlu oznámil plán, v rámci kterého s drážní společností Indian Railways a operátorem RailTel pokryjí vysokorychlostním internetem 400 nádraží v zemi. Páteřní síť bude tvořit optika, internet na nádraží rozvede Wi-Fi tak silná, že bude stačit i na HD video. Do konce roku 2016 bude pokryto 100 hlavních indických nádraží, což se dotkne asi 10 milionů cestujících, kteří jimi procházejí každý den.

Google už loni v Indii představil program Android One, přinášející dobře vybavené telefony s cenou pod 100 dolarů. V Indii pak v jako jediné zemi zatím nabízí možnost stahování videa z YouTube pro offline přehrávání. Prohlížeč s úsporným režimem přinese použitelný web i pro pomalé připojení. Navrch Google podporuje hlasové vyhledávání v Hindi a jeho klávesnice pro Android obsahuje sedm různých indických jazyků.

 

KL24

Plán na rozšiřování internetu v Indii oznámil loni i Microsoft, který k tomu chtěl využít bezdrátové sítě. Šéf firmy Satya Nadella o víkendu potvrdil, že spolu s tamní vládou chtějí dostat internet do půl milionu indických vesnic. Microsoft v zemi staví i datacentrum a bude Indům poskytovat cloudové služby.

Zdroj: Google, The Times of India

Byl pro vás článek přínosný?