Hlavní navigace

Velký krok pro chytrou domácnost. Apple, Google a další spojují úsilí

19. 12. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

O vizi chytré domácnosti, kde je vše propojeno se vším, sní snad všechny technologické společnosti. Až doposud ale snily odděleně, takže vznikly navzájem nekompatibilní ekosystémy produktů. To by se v budoucnu mohlo změnit, přední společnosti totiž rozjely novou pracovní skupinu nazvanou Connected Home over IP. Jejím cílem je vyvinout open source standard pro propojení domácí elektroniky, který budou respektovat všichni její členové.

Těmi jsou Amazon, Apple, Google a firmy zapojené do Zigbee Allinace, mezi nimiž najdeme třeba nábytkářského giganta Ikeu, matadora oboru chytré domácnosti Resideo, Signify vyrábějící světla Philips Hue nebo SmartThings, což je dceřinka Samsungu, která propojuje všechny jeho mobily s pračkami, ledničkami apod.

alexa smart home Amazon Alexa Smart Home propojí všechno se vším

Někdy ve druhé polovině roku 2020 by měl být dokončen návrh prvních specifikací, které mají být založeny na dosavadních projektech Alexa Smart Home, Apple HomeKit, Google Weave a dalších členských řešení. Navržené rozhraní se postará jen o síťovou/komunikační vrstvu, ale už nebude řešit, jak mají jednotlivé produkty vypadat a co musí umět. Produkty se přitom spojí primárně přes Wi-Fi, Bluetooth LE nebo Google Thread a budou muset podporovat alespoň jednu z technologií. Počítá se ale také s LTE/5G nebo Ethernetem.

TIP: Qi nabíjení má bratříčka. Jmenuje se Ki a bude napájet kuchyňské spotřebiče

Technologie v domácnostech se od začátku desetiletí vyvinuly. Téměř každá část domu může být připojena k internetu a umožnit lokálně nebo vzdáleně ovládat termostaty, kamery, zámky, světla, zásuvky, senzory nebo třeba dveře pro psy. I když je chytré domácí elektroniky požehnaně, z chybějícího standardu propojení jsou lidé zmatení a frustrovaní, když se snaží zjistit, která zařízení budou s ekosystémem spolupracovat. Představuje to také velkou zátěž pro výrobce, kteří musí zajišťovat kompatibilitu všech zařízení,“ říká Google.

CS24

RECENZE: Kamera Netatmo Presence rozezná člověka, psa i auto a vše nahraje

Zdroj: Google, Connected Home

Byl pro vás článek přínosný?