Hlavní navigace

Google bude detailně mapovat Velký bariérový útes

24. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google se spojí s australskou univerzitou v Queenslandu a v září budou společně zkoumat Velký bariérový útes, nejdelší korálový útes světa (délka asi 2300 km). Na mořské dno vyšlou modul SVII, který bude při rychlosti potápění 4 km/h každých 4–6 sekund fotit panoramatické snímky v 360° rozsahu.

Celý projekt se nazývá Catlin Seaview Survey a cílem je pořídit asi 50 000 panoramat, které zmonitorují všechny krásy útesu. Fotomodul se potopí až do hloubky 100 metrů. Čím hlouběji bude, tím horší snímky pořídí, což plyne z nedostatku slunce a nedokonalosti umělého osvětlení.

Seaview

Veškeré snímky mají být k dispozici na zvláštní webu, jako fotky v albu Panoramio a díky tomu i službám Earth a Maps od Googlu. Několik záznamů budou i na YouTube. Na catlinseaviewsurvey.com/seaview už jsou ke zhlédnutí některá místa útesu v okolí Heronova ostrova, která byla zachycena v rámci šestidenní testovací mise.

Seaview
Modul SVII pod mořskou hladinou, foto: CatlinViewSurvey

Kromě sledování klimatických změn v oceánu se chtějí výzkumníci zaměřit na migraci žraloků tygřích, manty obrovské a karet obrovských.

Zdroj: Google Sight Seeing

Byl pro vás článek přínosný?