Hlavní navigace

Google bude Mozille platit 300 milionů dolarů ročně

23. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před několika málo dny jsme psali o tom, že se Mozilla dohodla na prodloužení kontraktu s Googlem. Ten jí bude platit za pozici výchozího vyhledávače, byť si nevyjednal exkluzivitu. Stejně jako v minulosti tak ve Firefoxu v některých částech světa najdete ve výchozím stavu vyhledávač jiný, v Rusku je to třeba Yandex. V České republice máme Google, byť jednička ve vyhledávání, Seznam, poskytuje svůj Firefox obarvený červenou alespoň neoficiálně.

Tip: Vyšel Firefox 9 a Mozilla prodloužila kontrakt s Googlem

Dřívější kontrakt byl na tři roky, ten nynější platí minimálně na další tři. Prakticky asi bude Google s Mozillou spolupracovat déle. Nebyly však zveřejněny detailnější informace, třeba kolik bude světoznámý poskytovatel vyhledávání platit. V roce 2010 se Google podílel z 84 % na příjmech Mozilly, které dosáhly celkové výše 123 milionů dolarů. Nejmenovaný zdroj prozradil, že nyní bude Mozilla každý rok dostávat velmi zajímavou sumu: skoro 300 milionů dolarů. Firefox si docela slušně polepší, že?

KL24

Tomuto skoku kupodivu může nezávislý prohlížeč poděkovat Microsoftu a Yahoo. Podle všeho se obě firmy rovněž pokoušeli získat pozici výchozího vyhledávače. Není divu, Firefox má pořád solidní uživatelskou základnu a výchozí vyhledávač použije řada lidí, protože se nechce potýkat s přenastavováním. Zdravá konkurence tudíž vyhnala ceny za výchozí pozici do závratných výšin. Finanční možnosti Yahoo nakonec byly překročeny. Ani Microsoft se neodvážil nabídnout víc.

Zdroj: Neowin

Byl pro vás článek přínosný?