Hlavní navigace

Google bude přímo odpovídat a chystá rozšířené hledání pro kulturu a osobnosti

10. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Danny Sullivan ze SearchEngineLandu měl možnost otestovat experimentální verzi nového vyhledávače od Googlu. Že se něco chystá, potvrdila i firma z Mountain View, ale žádné jiné detaily neprozradila. Danny naštěstí udělal pár screenshotů, které novinky ve výsledcích ukazují v plné kráse.

Při vyhledávání filmů, seriálů, herců, knih nebo hudby zobrazí Google dva sloupce výsledků. První je tradiční seznam odkazů, druhý vypíše podrobné informace přímo. Kupříkladu na obrázku níže je dotaz na klíčové slovo „Lost“. Vlevo jsou odkazy na oficiální web, Wikipedii, fanouškovské stránky, IMDb apod., vpravo stručný popis, délka seriálu, hlavní tvůrci a relevantní odkazy s tím spojené.

Rozšířené vyhledávání na Googlu

Z popisů je vidět, že Google bude čerpat z otevřené Wikipedie a vlastní komunitní databáze freebase.com. Ostatně vyhledávač Wolfram Alpha už něco podobného zvládá – stačí zadat „Lost series“ a spoustu údajů získáte rovnou.

 

Kromě kulturních záležitostí si má Google poradit i s osobnostmi (v příkladu bloggerka Heather Armstrongová), opět je hlavním zdrojem Wikipedia.

Rozšířené vyhledávání na Googlu

A na závěr: přímé odpovědi z Googlu dostaneme i u podrobnějších dotazů – jako třeba herecké složení aktuálního kinohitu Avengers. Avšak Wolfram Alpha to zvládne také.

Rozšířené vyhledávání na Googlu

Zdroj: SearchEngineLand

Byl pro vás článek přínosný?