Hlavní navigace

Google chce mít všechny zaměstnance očkované. Ty bez vakcíny příští rok vyhodí

19. 12. 2021

Sdílet

Zdroj: Google
Google dal svým zaměstnancům čas do 18. ledna. Buď k prokázání, že jsou naočkovaní, nebo aby si požádali o výjimku. Týká se to prakticky všech pracovních pozic ve Spojených státech. Firma jako variantu neuznává ani časté testování. Zaměstnanci o tom vědí od 3. prosince.

Google dal již v létě najevo, že pro návrat do kanceláří bude po zaměstnancích vyžadovat očkování. Návrat k normálu se zatím odkládá, ale firma by i tak chtěla, aby se někteří lidé již začali vracet. Jak jsme uvedli dříve, naše požadavky na očkování jsou jedním z nejdůležitějších způsobů, jak můžeme zajistit bezpečnost našich pracovníků a udržet naše služby v provozu,“ řekla mluvčí společnosti Marissa Mayer. Toto pravidlo Googlu má odpovídat nařízení prezidenta Bidena.

Pokud zaměstnanci nenahrají do interního systému doklad o očkování, nečeká je ve firmě budoucnost. Vyhazov ale nebude okamžitý, Google jim dá nejprve měsíční placené (administrativní) volno následované půl rokem neplaceného. Prvních 92 dnů budou mít ještě přístup k benefitům.

Pokud ani poté neprokáží očkování, budou propuštěni. Mohou ale také hledat ve firmě jiné místo, na které se nařízení nevztahuje. Těchto pozic s prací na dálku ale nebude mnoho. Zaměstnanci také mohou požádat o výjimku: buď ze zdravotního, nebo náboženského důvodu. Každou žádost bude Google posuzovat zvlášť.

„Vakcíny jsou klíčem k naší schopnosti umožnit bezpečný návrat do kanceláře pro každého a minimalizaci šíření Covid-19 v našich komunitách,“ řekl Chris Rackow, viceprezident pro bezpečnost.

V Googlu však zřejmě mnoho antivaxerů nepracuje, petici za zrušení tohoto nařízení prý podepsalo asi 600 lidí, což je okolo 0,4 % všech tamějších zaměstnanců.

zdroj: CNBC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.