Hlavní navigace

Google chce zabít flashové reklamy. Ode dneška je v Chromu nebude spouštět

Sdílet

Zdroj: Redakce

V červnu Google oznámil, že pracuje na novém chování Chromu. Všechny flashové prvky, které na webové stránce nejsou hlavní a důležité, měly podle nových pravidel být zastavené a spustitelné pouze na povel uživatele. V praxi to znamená, že videa nebo hry se rovnou spustí, ale animované nebo interaktivní reklamní bannery nikoliv. Až na vyžádání (viz obrázek).

Flashová reklama se v Chromu nespustí (automaticky)

Ode dneška, 1. září, se tímto pravidlem má začít řídit stabilní verze prohlížeče Chrome (v betě už to funguje několik měsíců). Google tím chce donutit inzerenty a inzertní sítě, aby zastaralý, nenažraný a také nebezpečný formát opustili. Sám Google umí reklamy ve Flashi převést na HTML5. Vzhledem k jeho silnému tržnímu podílu by Flash konečně měl začít ustupovat.

 

Chrome má dle NetMarketSharu zhruba 30% zastoupení. U zbytku hlavních prohlížečů (IE, Firefox a Safari) Flash Player není součástí programů, ale musí se instalovat zvlášť. I to je o důvod víc, proč přejít na HTML5, který funguje nativně. Podle HTTPArchive jsou flashové prvky stále přítomné na 22 % webových stránek.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?