Hlavní navigace

Google už s mobilní virtuální realitou nepočítá. Byl to propadák

17. 10. 2019

Sdílet

Google byl pionýrem levné virtuální reality. Před pěti lety překvapil levnými papírovými brýle Cardboard, do kterých jste zasunuli mobil, a mohli se hned ponořit do digitálních světů. Dva roky nato na ně navázal brýlemi Daydream View, které již měly plastové tělo, měkké vycpávky i senzory komunikující s mobilem. A loni spolu s Lenovem vytvořil plnohodnotné brýle Mirage Solo, které už měly vlastní elektroniku i displej, takže mobil nepotřebovaly. Žádný nástupce už ale nepřijde.

CS24

Jak si všimli redaktoři magazínu Venture Beat, nově představené telefony Pixel 4 již s Daydream View nejsou kompatibilní a Google tyto brýle dokonce přestal prodávat. Na následný dotaz pak firma odpověděla, že mobilní virtuální realita nenaplnila očekávání. Googlu se nepodařilo oslovit dostatek vývojářů. A uživatelé prý zase nechtěli mobil vkládat do brýlí, protože jej mnohem častěji potřebují mít u sebe.

Obchod Daydream a stávající aplikace ale zatím zůstanou funkční. Google však veškeré úsilí věnuje sesterskému projektu ARcore. To je rozhraní integrované v Androidu určené pro rozšířenou realitu. Sám Google jej využívá v aplikaci Lens pro vizuální vyhledávání či navigaci v Mapách. Zatímco VR vyžaduje zcela nové aplikace, prvky AR lze nasadit do aplikací, které už lidé běžně používají.

Byl pro vás článek přínosný?