Hlavní navigace

Google I/O 2015: Přijde Android M, neomezené úložiště Photos a offline hlasová navigace

28. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Android je všude

Google letošní ročník své největší vývojářské konference otevřel spektakulární show. V sanfranciském centru Moscone West pokryl téměř všechny stěny kolem dokola plátnem, na která vysílal animovaná dema v jednom téměř nepřerušeném panoramatu. Otvírák byl ale pouze pro efekt. Důležitější bylo, co odstartoval Sundar Pichai, viceprezident firmy zodpovědný na Google Apps, Chrome a Android.

Google IO 2015
Obrazovky byly všude

Že se mu v jeho úloze daří, podpořil čísly. Vyhledávač, Gmail, YouTube, Mapy, Android a Chrome mají miliardu uživatelů měsíčně. Čtyři z pěti vyrobených telefonů v roce 2014 běželo na Androidu. Google napočítal přes 4000 různých zařízení s tímto systémem.

A už to nejsou jen telefony a tablety. Loni firma uvedla systém pro hodinky – Android Wear je už dostupný na sedmi zařízeních. Vozidlový systém Android Auto už podporuje 35 výrobců. Pomalu se uchycuje obývákový Android TV, jenž podporuje Sony, Philips a Nvidia. V obýváku se daří i Chromecastům, kterých už Google prodal 17 milionů.

 

Žádné překvapení, přišla ukázka Android M Developer Preview

Google přepracoval nastavení oprávnění, tedy přístup aplikací k různým funkcím telefonu. Ty dělí do osmi kategorií (lokace, foťák, mikrofon, kontakty apod.). A co je hlavní, aplikace si je nevyžádá už při instalaci, ale až při spuštění a využití konkrétní funkce. Uživatel může přidělení práv odmítnout. Stejně to už funguje na iOS nebo třeba v Chromu. Zrušit povolení může i zpětně.

Google IO 2015
Nastavení oprávnění

Odkazy otevírané v aplikacích se spustí ve speciálním režimu Chromu. To znamená, že uživatel na stránce může využívat dat z Chromu (přihlášení, uložená hesla, automatické vyplnění formulářů).

Nový Android má přímou podporu snímačů otisků prstu. Výrobci už nebudou muset bastlit vlastní řešení a vývojáři podporovat jen konkrétní telefony. Otisk může telefon odemknout, schválit platby a nebo cokoliv jiného, kde bude chtít vývojář ověřit uživatele.

Android Pay. Platební systém Wallet opět přeznačen. Tentokrát jde o skutečnou alternativu Applu Pay. Uživatel si může do telefonu naklonovat platební karty a pak pomocí NFC platit na terminálech. Pay bude podporován na Android 4.4+, ale díky Androidu M bude fungovat jednoduše i se snímačem otisků. Prostě jako Apple Pay. Nebo Samsung Pay. Funguje to však zatím jen v USA.

Google IO 2015
Hlavní novinky Androidu M

Zase delší výdrž. Google opět přepracoval správu napájení a telefon/tablet má v pohotovosti vydržet déle. Nexus 9 prý díky úpravám v systému vydrží až dvojnásobek času. Android využívá akcelerometru, díky němuž pozná, jestli je zařízení v pohybu. Pokud není, leží a systém se může přepnout do úspornějšího režimu.

Nový systém plně podporuje USB-C, a to v pěti režimech. Zařízení se může nabíjet, může nabíjet jiné připojené zařízení, lze z něj tahat všechny soubory přes MTP, fotky přes protokol PTP a přes USB je možné připojit i MIDI zařízení. Typicky hudební nástroje.

Android M nabídne i další drobnosti. Vylepšuje výběr textu, nastavení hlasitosti, sdílení souborů. Úpravy se dočkají odkazy dovnitř aplikací. Přibydou ověřené linky, díky kterým nebude po kliknutí na odkaz nutné volit, která aplikace se má otevřít, ale rovnou se spustí ta pravá. Preview bude ke stažení už dnes, a to pro Nexus 5, 6, 9 a Player.

Hodinky s novými funkcemi

Google zopakoval novinky představené už před měsícem. Tedy podporu Wi-Fi, bezdotykového ovládání a režimu s neustále zapnutým displejem (v úsporném černobílém režimu). Majitele hodinek potěší i nové aplikace. Přijde Uber, Foursquare a Shazam. Google Fit bude analyzovat golfové údery apod. Celkově už pro Wear vyšlo přes 4000 aplikací.

Google IO 2015
Google IO 2015

Projekt Brillo pro internet věcí

O tom jsme už také věděli dopředu, byť neoficiálně. Google navrhl nový systém a rozhraní pro propojenou domácnost a internet věcí. Brillo vychází z Androidu, ale je vytvořen pro miniaturní zařízení s nespočtem různých hardwarových součástek. A jak jsme přepokládali, na Brillu poběží i produkty Nestu. Brillo ale cílí i na automaty, garáže, mikrovlnky, ledničky a další bílou techniku různých výrobců. Kdo jej bude podporovat, to zatím nevíme.

Google IO 2015
Google IO 2015

Weave je další novinkou. Jde o vrstvu, která propojí zařízení s Brillem, telefony s Androidem a cloud. To znamená, že kontrolu nad domácností budete mít i z práce. Díky telefonu bude možné zařízení ovládat hlasem. Pichai řekl, že díky pokrokům v počítačovém učení klesla chybovost při rozpoznávání mluveného slova za 23 % (rok 2013) na 8 % (rok 2015).

Google Now na steroidech

Asistent Now je rovněž založen na hlasovém rozpoznávání. Dle Googlu má tři hlavní účely. Poskytovat kontext, odpovědi a dělat za nás práci. Kontext znamená, že vyjedete do města a zeptáte se, kde se můžete dobře najíst. Now odpovídá na všeobecné dotazy, jako kdo je mexický prezident. A práce? Now můžete požádat, aby vás někam odnavigoval, aby za vás napsal zprávu, objednal taxík atd.

V Androidu M bude mít Now novou funkci Tap. Stačí stisknout kolečko a Now dokáže najít kontext v otevřených aplikacích. Google ukazoval, kterak bylo možné v hudebním přehrávači najít skutečné jméno Skrillexe. V e-mailu s pozvánkou do kina byl po kliknutí na kolečko odkaz na IMDB a trailer na YouTube. Now teď zkrátka bude šmejdit v ostatních aplikacích.

Konečně pořádek ve fotkách a videích?

Google už několik let neví, co s fotkami. Prakticky zabil povedenou Picasu. Fotky schované v G+ jsou jeden velký zmatek. Nová služba Google Photos má být konečné řešení. Photos synchronizují/zálohují fotky ze všech zařízení a třídí je do přehledu podle času – let, měsíců a dní. V aplikaci lze neustále scrollovat nahoru a dolů, pomocí gesta pinch to zoom se mění časové pohledy. Totéž, co umí fotogalerie v iOS.

Co už Apple tak dobře neumí, je automatické třídění. Google na fotkách sám vyhledává obličeje a místa. Kliknete na fotku svého dítěte a Google vytvoří album se všemi jeho fotkami od narození až po současnost. Samozřejmě chronologicky seřazené.

" width="640" frameborder="0" height="360">

Co Google naopak uměl dobře, byly úpravy fotek. Dobře zvládne základní úpravy. Pokud vyberete více fotek, Photos se nabídnout, že z nich vytvoří koláž, animaci, fotopříběh, video nebo album. Pomocí funkce asistent se tyto vychytávky vytvoří automaticky (jako dříve díky autoawesome).

Google slibuje lepší vyhledávač, který rozumí tomu, co je na fotce. Napíšete lyžování a Photos najdou jen fotky na sněhu. Užitečné bude gesto pro označení více fotek najednou. Nebude třeba klikat na jednotlivé snímky. Pouze na jeden a podobně jako byste myší označili více souborů, tedy tažením úhlopříčně, označíte celý shluk souborů. Všechna alba je možné sdílet a nechat je zobrazit na webu.

Google IO 2015
Google IO 2015

Velkou peckou je bezplatné neomezené úložiště pro fotky a videa. Omezení tam vlastně je. Fotky musí mít nanejvýš 16 Mpx a videa rozlišení 1080p. Otázkou je, co bude s kompresí. Google naznačil, že obsah bude převádět, a tedy zruší původní kvalitu. Ostatně, vyzkoušet to můžeme už dnes. Photos pro Android, iOS a web budou už brzy venku.

Je pravděpodobné, že Google bude fotky komprimovat do vlastního formátu WebP a videa do VP9. Pokud však chcete soubory v původní kvalitě, je možné je běžně uložit na Google Drive. Tam se s nimi nic nestane, ale bezplatně má uživatel jen 15 GB prostoru.

Zařízení pro chudé a offline mapy včetně navigace

Loni představený program Android One pro telefony do 100 dolarů je dostupný už v sedmi zemích. Naposledy se dostal do Turecka. Telefony už přineslo deset výrobců. Zlevňují i Chromebooky, jejichž ceny začínají na 150 dolarech.

Google IO 2015
Offline hlasová navigace

KL24

Google cílí především na méně rozvinuté asijské země, kde kromě nedostatku financí řeší i špatné mobilní připojení. Firma umí optimalizovat provoz skrz vlastní proxy servery. Tamní uživatelé si také pomůžou offline režimy, tedy daty staženými přes domácí Wi-Fi a dostupnými odkudkoliv. Stahovat lze stránky v Chromu, videa z YouTubu a už brzy i mapy včetně hlasové navigace! Nokia Here, boj se. Snad tato funkce bude dostupná i v Evropě.

Fotogalerie

 

Byl pro vás článek přínosný?