Hlavní navigace

Google koupil výrobce dronů Titan Aerospace. Zálusk na něj měl i Facebook

15. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Měsíc nazpět se spekulovalo o možném prodeji společnosti Titan Aerospace Facebooku. Ten totiž založil iniciativu, která chce přinést internet zbylým pěti miliardám lidí. A bezpilotní letouny, které Titan vyvíjí, by mohl sloužit jako mobilní vysílače datového signálu. Všechno je ale jinak. Titan včera potvrdil, že jej koupil Google. Přesnou cenu ani podmínky nicméně neznáme. Facebook údajně nabízel 60 milionů dolarů, Google tedy musel přihodit.

V Titanu opravdu věříme v potenciál technologií (zvláště atmosférických satelitů) zlepšit lidské životy. Je ještě brzy na technologii, kterou vyvíjíme, a existuje mnoho způsobů, o kterých si myslíme, že by pomohly lidem, ať už jde o poskytování internetu ve vzdálených oblastech nebo monitorování přírodních katastrof (odlesňování, ropné skrvny…). Proto nemůžeme být více nadšení, než že se budeme učit a navzájem spolupracovat s novými kolegy v Googlu. V něm budeme dále rozvíjet výzkum, testování i design,“ píše Titan v oficiálním prohlášení.

 

Titan Aerospace vyvíjí bezpilotní letouny napájené pomocí slunečních panelů. Své drony Solara 50 a 60 označuje jako atmosats (atmosférické satelity). Díky solárním článkům a akumulátorům mohou létat i v noci. Operují ve výšce 20 km (bezpečně nad komerčními letouny) a ve vzduchu vydrží až pět let. Do komerčního provozu by se měly dostat už příští rok.

KL24

Google už zavádí jinou technologii, jak světem šířit bezdrátový internet. Loni představil projekt Loon postavený na stratosférických balónech. S drony ale může mnohem přesněji a rychleji navštívit místa, která skutečně potřebuje. Facebook však kvůli akvizici Titanu není mimo hru. Mark Zuckerberg nedávno potvrdil, že firma najala klíčové lidi z britské firmy Ascenta, jež vyvíjí solární drony Zephyr.

Zdroj: Titan

Byl pro vás článek přínosný?