Hlavní navigace

Google+ má nového šéfa. Firmu po osmi letech opouští Vic Gundotra

25. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jeden z nejznámějších manažerů Googlu včera oznámil, že z firmy odejde. Vica Gundotru k tomu přiměly rodinné důvody a ztráta motivace, chce se posunout jinam. V osobním příspěvku poděkoval týmu, se kterým mohl osm let pracovat. Na oplátku to samé učinil i šéf firmy Larry Page, který Gundotrovi poděkoval za usilovnou práci a popřál hodně štěstí v další životní etapě.

Vic Gundotra
Vic Gundotra

Gundotra pochází z Indie, tak také vystudoval počítačové vědy na Institutu technologií v Madrasu. V roce 1991 nastoupil do Microsoftu, kde se stal evangelistou. Radil vývojářům a objížděl konference, aby šířil informace o firemních API. Ty se týkaly i online služeb Windows Live konkurujících Googlu.

 

Tam paradoxně přešel v červnu 2007 a vypracoval se do pozice senior viceprezidenta. Nejdříve se podílel na vývoji mobilních aplikací, především map, kde mu Larry Page připisuje zásluhy hlavně na turn-by-turn navigaci. Gundotra byl také jedním z organizátorů dnes už největší vývojářské konference Googlu – I/O.

CS24

V posledních letech měl Gundotra na starost sociální služby, je hlavní postavou sítě Google+, kterou firma spustila v roce 2011. Google od začátku tvrdil, že „Plusko“ není jen prostou odpovědí na Facebook, ale platforma, která má propojit jeho ostatní služby a dát jim lidský rozměr. To se Googlu daří, ale daní je ukončení některých služeb, které se v jiné formě objeví na G+. Kvůli tomu už stopku schytal fotoeditor Picnik, RSS čtečka Reader, portál iGoogle atd.

Gundotru v roli šéfa Googlu+ nahradí Dave Besbris, který byl jeho pravou rukou a logickým nástupcem.

Byl pro vás článek přínosný?