Hlavní navigace

Google začne penalizovat weby, které nemají mobilní verzi

Sdílet

Zdroj: Redakce

Program „mobile-first“ vrcholí letos v září. Google na svém blogu oznámil, že všechny weby světa bude od tohoto měsíce procházet mobilním indexovacím robotem, desktopový časem zanikne. Ve výsledcích vyhledávače tak budou zvýhodněny ty stránky, které mají mobilní podobu. Či naopak penalizovány takové, které mají jen tu desktopovou.

To, že má web mobilní verzi, mu přidává plusové body do tzv. PageRanku již od roku 2015. O další rok později již Google oznámil, že vyhledávač rozdělil na dva indexy, takže světovým webem od té doby procházejí crawlery pro desktop i mobily zvlášť. Vyhledávání na mobilu již tehdy ve vyspělých zemí bylo používanější než to na počítačích. Dnes už to nejspíš bude platit pro celý svět.

TIP: Záměr? Běžné výsledky i reklamy vypadají na Googlu stejně

KL24

Podle analýzy Googlu prý již většina výsledků míří na stránky, které jsou připraveny pro mobilní indexování. A 70 % z oněch stránek již na mobilní index přešly. Firma také provozovatelům stránek doporučuje používat responzivní design, kdy se stránka automaticky přizpůsobí mobilu, tabletu či počítači. A naopak odrazuje od používání zvláštních mobilních verzí, které používají oddělené adresy typu m.doména.cz. Takové sice úmyslně nepenalizuje, ale indexovacím robotům ztěžují práci, takže se to ve výsledcích může negativně projevit.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?