Hlavní navigace

Google Now se blíží do Chromu. Prohlížeč nám bude připomínat události

11. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Osobní asistenti se pomalu rozmáhají. Apple všechno začal se Siri, po něm ovšem svůj trumf vytáhl z rukávu Google. Jeho služba Now předčila naše očekávání. Bohužel, prozatím je jen a pouze součástí Androidu. Navíc nerozumí českému jazyku. Google nicméně pracuje na tom, aby svého asistenta propašoval také do svého webového prohlížeče. S Chromem tedy Now pronikne na počítače s Windows nebo jinými operačními systémy. Proč se firma do podobného projektu pouští? Domnívám se, že především díky Chromebookům.

Buď jak buď, Chrome by mohlo být obohaceno o možná nejdůležitější funkci za celá léta. Kdyby se Google Now propracovalo na běžné počítače, měli bychom všichni jednodušší život. Můžete s ním vyhledávat, tím to celé však jen začíná. Velice působivé je plánování cest, služba vypočítá, kdy musíte vyrazit z domu a ještě vám to třeba připomene. Připomínat vám může rovněž narozeniny a jiné události. Ví, jaké počasí kde aktuálně převládá. Ví, kam můžete zajít na oběd. Ví, komu fandíte.

 

Zkombinujte vyhledávání s automatickým připomínáním a informováním a dostanete hlasového asistenta, jako z leckterého sci-fi filmu. Informace k vám mnohdy poudí samovolně, na základě vašich návyků a koníčků. Přirozeně, že v Česku zatím službu nemůžeme využívat plnohodnotně, ale až ji Google pořádně zprovozní, budeme patrně nadšení. Tím spíš, pokud se do té doby objeví ve Chromu.

Prohlížeč již obsahuje jakousi kostru, k hmatatelnému a použitelnému výsledku mají vývojáři ještě daleko. Aktivovat ji můžete pomocí přepínače -enable-google-now-integration. V této fázi projektu mají být podporovány notifikace ze služby Google Now. Systém pro oznamování událostí totiž prohlížeč obsahuje. Internetový gigant se vyjádřil, že neustále experimentuje s novými funkcemi, ale aktuálně nám nemá co oznámit. Na integraci hlasového asistenta nicméně čekáme se zatajeným dechem.

Zdroj: CNet

Byl pro vás článek přínosný?