Hlavní navigace

Google ruší neomezené úložiště. Výjimku budou mít pouze majitelé Pixelů

12. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: logo: Google | koláž: Petr Urban / Cnews
Google mění pravidla pro službu Fotky Google (Google Photos). Pokud vám stačila lehce nižší kvalita, kapacita úložiště byla neomezená. Základní velikost 15 GB jste si tak mohli ponechat třeba pro e-maily. Google teď tuhle výhodu ruší.

Fotky Google začaly jako nástupce Picasy zhruba před pěti lety a uživatelé na ně nahráli více než 4 biliony snímků (4 000 000 000 000). V nastavení aplikace je položka kvality – velikosti nahrávaných souborů, kde si můžete zvolit dvě možnosti. Zálohování v původní kvalitě se počítá do datového limitu a v tzv. „vysoké kvalitě“ se do limitu nepočítá. Prozatím.

Google nabízí standardně kapacitu 15 GB, větší pak jde dokoupit. Tento limit je společný pro celý účet Googlu, tedy i pro e-maily či soubory na disku Google. Zejména pro majitele levnějších smartphonů s nepříliš kvalitními fotoaparáty tak bylo logické využívat onu „vysokou kvalitu“ a mít úložiště v podstatě zadarmo.

Existující nahrané fotky mají vyjímku

Google tuto možnost od 1. června 2021 kompletně ruší. Do limitu se budou počítat všechny soubory s výjimkou fotografií nahraných před tímto datem.

Úložiště Google One Úložiště Google One

Nastavení kvality nahrávaných fotografií by mělo zůstat, takže v nižší „vysoké“ kvalitě se jich do Fotek Google vejde více. Změna se týká i placených účtů. Aktuální zaplnění vašeho účtu (a kolik zabírají jednotlivé služby) zjistíte zde. Dokoupení kapacity 100 GB stojí 60 Kč měsíčně.

Druhou výjimkou jsou majitelé smartphonů Pixel všech generací. U těch zůstává možnost nahrávat fotografie bez započítání do limitu. Samozřejmě ne v plné, ale jen ve vysoké kvalitě. Skutečně neomezené úložiště nabídne třeba Zonerama.

Slovníček Googlu:

Původní kvalita – fotografie se zálohují přesně tak, jak je pořídí váš smartphone.

MMF24

Vysoká kvalita – Google fotografie před zálohováním upraví, zmenší jejich velikost na 16 Mpx. Což stačí na vytištění ve velikosti zhruba 60 × 40 cm

Původní kvalita
Původní kvalita
Vysoká kvalita
Vysoká kvalita

zdroj: Blog Google

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.