Hlavní navigace

Google chce Pixely průběžně vylepšovat. Zavádí nový typ aktualizací

16. 12. 2019

Sdílet

Dva měsíce po vydání Pixelů 4 Google oznámil novinku jménem feature drop. Telefony budou dostávat pravidelné čtvrtletní aktualizace přinášející nové funkce. Hned v prvním balíku uvolněným v prosinci přibylo několik drobností.

U již pořízených portrétů půjde zpětně rozostřit pozadí. Rozostřování bude fungovat i v aplikaci Duo pro videovolání. Speciálně pro Pixely 4 přibyla v Duu i funkce pro automatické sledování obličeje. Software využívá výřez širokoúhlé kamery a průběžně jej posunuje či mění jeho velikost tak, aby byla tvář vždy ve středu obrazu. A pokud se do hovoru zapojí ještě druhá osoba, odzoomuje tak, aby se do záběru vešli oba.

Pixely 4 (jen ty v USA) navíc dostanou zajímavou funkci pro sledování hovorů z neznámých čísel. Google Assistant například umí hovor zvednout, detekovat automat na druhé straně a přepsat jím nadiktovaný text. Uživatel pak nebude rušen zvoněním a zpětně se podívá, kdo volal a co chtěl.

Na Pixely 4 v Británii, Kanadě, Irsku, Sinpuru a Austrálii míří vylepšený Google Assistant, který má být rychlejší a schopný odpovídat na další typy dotazů. Pixel 4 navíc dostanou přesnější navigaci a lokalizaci v mapách. Pixely 3 a 3a nově podporují Live Caption pro přepis všech zvuků/hlasů v systému. Na Pixely 2 zamířila funkce Flip to Shhh, díky níž se telefon přepne do režimu nerušit, pokud leží na stole displejem dolů. Aplikace záznamník, která umí přepisovat hlasové poznámky do textové podoby, se dostala do všech starších Pixelů.

TIP: Vyšel Android 10. Tohle jsou jeho největší novinky

Zajímavostí pro všechny generace Pixelů je též zlepšená efektivita systému. Aplikacím klesne paměťová náročnost, takže jich najednou poběží více, nebudou se tak často uspávat apod. Podle The Verge by se tato optimalizace měla později stát součástí Androidu 11.

Pixely tak nyní budou dostávat po dobu tří let od uvedení tři typy aktualizací. Každý měsíc dorazí bezpečnostní záplaty, jednou za čtvrt roku nové funkce a jednou za rok nová verze Androidu. Pravidelný nášup funkcí má Pixelům přinést konkurenční výhodu, případně časovou exkluzivitu, než novinky zamíří do příští verze Androidu. Nutno podotknout, že ostatní výrobci své systémy a nadstavby také vylepšují průběžně, a právě díky nadstavbám mají jejich zařízení funkce, které nejsou součástí standardního Androidu.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?