Hlavní navigace

Google porazil Oracle ve válce o Android. Miliardy za zneužití Java API platit nebude

27. 5. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google i desítky tisíc vývojářů si budou moci oddechnout. Sanfranciský soud včera uznal, že Android nezneužívá 37 API z Javy nezákonně, ale v rámci tzv. fair use. Oracle, kterému licenční práva k Java technologiím patří, se přitom už šest let snaží u soudu dokázat opak a získat od Googlu zpětně až 9 miliard na licenčních poplatcích.

Android

Porota, která záludnost programování pochopitelně nerozumí, si od svědků a právníků vyslechla několik analogií. Jonathan Schwartz, bývalý šéf Sunu (tvůrce Javy) stojící na straně Googlu, řekl, že API je jako hamburgery. Je to obecný název jídla, které se ale může pokaždé skládat z jiných ingrediencí, v řeči kódu – implementací.

Google i Oracle používají stejné „hamburgery“, ale konkrétní implementace se liší, byť jsou tam podobnosti. Obdobné funkce odpovídají housce, masu sýru, ty zkrátka musí každý hamburger obsahovat. Obhájce Oraclu Peter Bicks zase spor přirovnával k Harrymu Potterovi. Balíčky, třídy a metody jazyka prý odpovídají sérii, knihám a kapitolám slavné knižní ságy.

 

DT24

Těžko říct, jestli porota argumentům skutečně rozuměla, přiklonila se však na stranu Googlu. Ten tedy spor vyhrál a soud se neposune do fáze, kdy by se rozhodovalo o náhradě škod. Oracle nicméně tvrdí, že se proti rozhodnutí hodlá odvolat.

Zdroj: TechCrunch, Bloomberg

Byl pro vás článek přínosný?